• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

„Възраждане“ отново обедини народните представители от всички парламентарни групи по казуса с Християн Пендиков

„Възраждане“ отново обедини народните представители от всички парламентарни групи по казуса с Християн Пендиков

/КРОСС/ По искане на Костадин Костадинов  и парламентарната група на „Възраждане“ утре на  извънредно заседание на Народното събрание, ще бъде изслушан министъра на външните работи. 

Поводът е случилото се със заместник-председателя на сдружение "Цар Борис III" Охрид - Християн Пендиков. В четвъртък вечер той стана жертва на жесток побой, нанесен му от група македонски граждани, за който първо съобщи „Възраждане“.

В петък от парламентарната трибуна Костадин Костадинов прочете декларация, с която „Възраждане“ осъди проявите на агресия срещу българи в Македония.

В събота председателят на „Възраждане“ и народният представител Ангел Георгиев посетиха протеста в подкрепа на Християн Пендиков, който се проведе в София.

След това  Ангел Георгиев, с когото първо се свързаха след инцидента българите от Охрид, се срещна с близките на пострадалия.

В качеството си на ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ), Ангел Георгиев още инициира изпращането на протестно писмо от името на делегацията до 12 парламента от региона на Югоизточна Европа.   С него  народните  представители от всички парламентарни групи в българския парламент осъждат побоя над нашия сънародник Християн Пендиков в Охрид. 

За пореден път „Възраждане“ успя да постигне консенсус между всички политически сили, които се обединиха около идеята на Ангел Георгиев, осъществена чрез лостовете на парламентарната дипломация.

В писмото, което е до парламентите на страните-членки на ПСЮИЕ -  Северна Македония, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, Молдова, Албания, Черна гора, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина и Косово, българската делегация се противопостави категорично на антибългарските прояви и вълната от омраза  в Северна Македония.  

Настойчиво апелираха към Северна Македония, която ще поеме следващото Председателство на ПА на ПСЮИЕ от 1 юли 2023 г.,  да положи необходимите усилия за прекратяване на поредицата от антибългарски инциденти и  да се противопостави с всички средства на парламентаризма на речта на омраза както от политически лица, така и от медии.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.