• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Деян Николов: Гласувайте с хартиена бюлетина

Деян Николов: Гласувайте с хартиена бюлетина
Само три партии имат ключа, с който могат да се правят промени с софтуера на машините за вота, уточни Деян Николов

/КРОСС/ В предаването „Тази сутрин" Деян Николов, кандидат на „Възраждане" за кмет на София, отново призова софиянци да гласуват с хартиени бюлетини заради опасността от фалшификация на вота чрез машините.

Съмнение у „Възраждане" предизвикало първото събитие, на което от Централната избирателна комисия (ЦИК) са представили изходния код за машините. Партията била уведомена 30 минути преди самото събитие и техните експерти нямали време да реагират.

„Оказва се, че в момента има три партии, които имат ключа, с който могат да се правят промени по софтуера и ние не сме една от тях. Предполагам, че нито една от другите опозиционни партии няма достъп", заяви Николов.

Той уточни, че днес има нова среща с ЦИК, свързана с този въпрос. Призна също, че на предишната не са отишли заради кратките срокове за подготовка.

„В момента има един лаптоп, на който е този ключ, съхранява се в ЦИК и три от партиите имат пароли, с които може да се отключи този лаптоп. Предполагам, че предварително може да се инсталира зловреден софтуер, който по някакъв начин да принтира не това, което трябва. Ако имахме достъп до всичко, нямаше да имаме съмнения", коментира кандидат-кметът на „Възраждане".

На предишни избори „Възраждане" беше сред партиите, които призоваваха да се гласува с машини, признава Деян Николов.

„Оказва се обаче, че достъп до машините имат хора като Алексей Петров, които очевидно са бутали ПП-ДБ напред", уточни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Красимира

Изборите винаги са били манипулирани и сега няма да е по-различно. Всеки софтуер може да бъде хакнат. Едни и същи лица се въртят в политиката, едни и същи ще лапат пари.

25.10.2023 09:21:58

Анонимен

Самата компания зомби никога не твърдяла подобно нещо, но виж при хартийките винаги има едни 15-20% недействителни бюлетини, а това зомби директно говори за фалшифициране на изборите, при машините нямаше недействителни бюлетини и за това е целия вой, няма лесна далавера, а цирка с Ал.Петров, блогъра ватник и дебелото ченге си е чиста манипулация.

24.10.2023 09:57:53

Анонимен

Не се учудвам. Самата компания която е произвела машините си призна че те могат да бъдат хакнати и има пробив в сигурността. Само че защо не каза кои партии имат достъп до въпросния компютър и софтуера? Не да ми увърта а да ги назове.

23.10.2023 18:45:46

Анонимен

Защо бе джанъм, за да ми я подменят ли?

23.10.2023 13:57:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.