• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

500 млн. лв. са предвидени за STEM центрове по Плана за възстановяване

500 млн. лв. са предвидени за STEM центрове по Плана за възстановяване

/КРОСС/ Мисия на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия, начело със Селин Гауер разгледа днес новооткритият Национален STEM център.

До седмици се очакват първите средства по плана за възстановяване, каза на срещата вицепремиерът Атанас Пеканов. За STEM центрове ще има около половин милиард лева.

Ще има един национален център, три регионални и отделно STEM центрове в над 2200 училища. Училищата сами ще решат какви науки ще развиват - физика, информатика, инженерни науки и други.

Днес на мисията на Европейския съюз бяха представени мини лаборатории, каквито до 2026 година трябва да се изградят и в българските училища - по роботика, химия, зелени технологии.

В зависимост от броя на учениците ще могат да получат между 50 и 600 хиляди лева за проект.

"Да поставим нова основа на българското образование, във всички български училища, както за учениците, така и за учителите,така че те да могат да използват всички най-нови технологии.по -добър начин да са подготвени да предават това знание на младите хора в България и на студентите", заяви Атанас Пеканов, вицепремиер за еврофондовете.

"Беше изключително вълнуващо да видим как наистина може Планът за възстановяване и устойчивост да приближи науката до децата така че студентите и учениците да могат да се учат практически в нови лаборатории", допълни Селин Гауер, генерален директор и ръководител на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.