• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Вучич за санкциите срещу Русия: Докато няма екзистенциална заплаха, Сърбия ще следва политика на независимост

Вучич за санкциите срещу Русия: Докато няма екзистенциална заплаха, Сърбия ще следва политика на независимост

/КРОСС/ Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че докато няма екзистенциална заплаха, Сърбия ще следва политика на независимост и ще спазва решенията на Съвета за национална сигурност, като добави, че се гордее, че Сърбия води независима политика за 240 дни, имайки предвид исканията за налагане на санкции на Русия, съобщава RTV. Вучич добави, че никога не е казвал, че Сърбия никога няма да наложи санкции.

„Натискът върху Сърбия ще се увеличи, защото всички искат край на сагата с Косово, за да не се занимават с отговорите, които трябва да дадат на руснаците и всички останали, които се позовават на това. Западните сили да го решат колкото е възможно по-скоро", каза още Вучич

„Докато няма екзистенциална заплаха за Сърбия, ние ще следваме политика на независимост. Ако видя екзистенциална заплаха за страната ни, ще се обърна към гражданите и ще кажа, че трябва да въведем санкции заради това и това. Питате дали това е моментът? Не мисля така", допълни още Вучич.

Вучич, попитан какво искат руснаците от Сърбия и защо той уж е скрил, както съобщиха някои медии, пристигането на заместник-ръководителя на руската дипломация Александър Грушко, който беше в Белград на 13 и 14 октомври, обясни, че това е човек, който не е бил под санкции никъде по света.

„Той дойде и си свърши работата. Казвате, че се криехме, а хората дойдоха с редовен самолет, има списък на всички пътници, които идват. Той се срещна и с министър Селакович, който му пожела добри срещи и му каза, че сме добри домакини и винаги могат да правят срещи в Сърбия. Той не е имал официална среща с мен, а някаква работна закуска, защото познавам този човек от много време", обясни Вучич.

„Какви сте вие ​​професионалните доносници?", попита той и припомни съобщението на германското висше командване в Белград през 1943 г., когато те поискаха повече да не бъдат информирани за движенията на враговете си, защото има твърде много доносници.

"Защо гледате само как да навредите на Вучич? Това е последният ми мандат, но по същество вие клеветите страната си и я унищожавате", каза Вучич.

Той съобщи, че е имал 50 срещи със западняци, които не са публикувани, защото не всичко се прави пред камери.

Вучич коментира още, че за такива хора не е важно нито Косово, нито икономическият напредък на Сърбия, защото те биха искали Сърбия да се разпадне както навремето. В същото време той посочи, че в последните дни Белград е като Казабланка по време на Втората световна война, защото западняците следват източните политици и обратното.

Попитан дали има опасност от избухване на конфликти в региона, тъй като крайният срок за пререгистрация на превозни средства със сръбски номера в Република Косово изтича на 31 октомври, каза, че има много рискови точки.

„Но наш дълг е да се борим за мира и да правим всичко, за да запазим мира, и ние го правим. Не трябва да се паникьосваме, да мислим, че някой ще разруши този мир, но трябва да сме готови за всякакви провокации, да работим в в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план винаги по отношение на запазването на политическата стабилност и укрепването на нашите възпиращи сили, както военните, така и силата на нашата икономика. Това е, което правим", подчерта Вучич.

„Ние работим сами и с партньорски страни по тяхното производство. Казвам това, за да възпра някой, който би нарушил нашата сигурност", подчерта Вучич. Той посочи, че не е много по-лека ситуацията в РС в Босна и Херцеговина.

Вучич подчерта, че Сърбия не дължи нищо на Русия, но помни какво направиха през 2015 г. (когато наложиха вето върху приемането на резолюцията за Сребреница), като по този начин запазиха целостта на Сърбия в Съвета за сигурност на ООН по-силно от всеки друг.

"Не знам дали ще ни принудят. Ние сме малки. Но вече издържахме осем месеца толкова малки. Моето "може би ще опитаме" е много по-ценно от някои, които обещават да не го правят, а моето ще опитаме и борба, означава много повече", подчерта Вучич.

"Видяхте, че днес започнахме да решаваме въпроса с визите. Дадохме думата си и започнахме, защото не искам никой да въвежда визи за гражданите на Сърбия", обясни Вучич.

Той каза, че в Сърбия има два политически полюса, които са абсолютно безотговорни.

„Нуждаем се от сериозна, силна национална политика, която да се грижи за икономиката и гражданите, политика, която силно ще защитава нашите национални интереси, но няма да бъде авантюристична и идиотска", заключи Вучич.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.