• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина" първа степен на проф. дтн инж. Цоло Вутов

Президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина" първа степен на проф. дтн инж. Цоло Вутов

/КРОСС/ „За мен е чест да получа най-високото отличие в наградната система на България“ - каза индустриалецът - проф. дтн инж. Цоло Вутов, след удостояването му с орден „Стара планина“ първа степен от президента на България Румен Радев „за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения“. 

„Зад всеки личен успех стоят и колективни усилия. Затова за мен е важно да подчертая приноса и да благодаря за партньорството и сътрудничеството на всички онези личности, организации, институции, с които сме работили заедно. Специално благодаря за съвместните усилия на нашите екипи, на нашите служители, на всички партньори, с които имаме общи каузи, които са от значение за благото на България. Съвсем не на последно място - благодаря на моето семейство, за тяхното разбиране и подкрепа през годините!“ – допълни управителят на Геотехмин ООД. 

На церемонията присъстваха д-р инж. Владимир Вутов и д-р инж. Иван Вутов – заместник-управители на Геотехмин ООД, които работят заедно с проф. дтн инж. Цоло Вутов в името на дългосрочното и устойчиво развитие на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН. 

Номинацията на проф. дтн инж. Цоло Вутов е направена от КРИБ и подкрепена от БТПП, НТС по МДГМ, ФНТС, БАН, Българска минно-геоложка камара, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Химико-технологичен и металургичен университет, Национален Борд по туризъм, и БЧК. 

Сред мотивите са икономическият принос на дружествата от Група ГЕОТЕХМИН, създадените работни места и социалното въздействие на компаниите в региона на дейност. Сред големите постижения на проф. Вутов и ръководения от него екип са удължаването на жизнения цикъл на рудник „Елаците" с над 25 години и цялостното ефективно и устойчиво управление на минния комплекс „Елаците-Мед“, както и изграждането на знакови проекти в инфраструктурата и околната среда на България - обекти от софийското метро, хвостохранилище „Бенковски-2“ и др.           

Изследователският и инженерен принос на проф. дтн инж. Вутов го нарежда сред най-уважаваните минни специалисти в областта на открития добив на цветни метали. Той е автор и участва в над 195 научни и професионални доклади, научно-изследователски и научно-приложни проекти в областта на техниката и технологиите на открити рудници; приложението им в минното дело през целия жизнен цикъл на всички етапи от разработването на проекти. Участвал е в редица инженерни експертизи и минни проекти. 

Многостранната ръководна роля и активна обществена дейност на проф. дтн инж. Цоло Вутов начело на НТС по минно дело, геология и металургия, участието му в ръководствата на бизнес организации, щедрата му благотворителната дейност, в това число подпомагането на благородните каузи на Българския червен кръст, са сред отбелязаните заслуги. 

На церемонията бяха представени биографиите на наградените представители на бизнеса и науката. В словото си президентът Радев изтъкна, че в нелеките години на прехода има и българи, които са останали верни на своята визия и са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитие на България като модерна индустриална държава. „Днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници. Със своите активи, мениджмънт, високи технологии, пазари и човешки капитал те са национално богатство“, каза държавният глава. Той допълни, че особено днес, когато битката за природни ресурси в световен план се ожесточава и Европа търси пътища за ускорено възраждане на дейността, тези предприятия са не само важна част от гръбнака на нашата добивна и преработвателна индустрия, но те имат съществен принос за гарантиране на нашата суровинна и икономическа независимост. 

Президентът пожела на удостоените нови амбициозни цели в името на просперираща България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.