• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Огромен финансов скандал разтресе Германия

 Огромен финансов скандал разтресе Германия

Канцлерът Ангела Меркел е разпитана по делoто за измама за €1,9 млрд. на компанията Wirecard

Фиаското на Wirecard опетни репутацията на немските власти

/КРОСС/ Канцлерът на Германия, Ангела Меркел даде свидетелски показания по делото за измама за милиарди на финансовата компанията Wirecard. Тя отказа да признае, че е била осведомена за проблемите на компанията и е лобирала за нейните интереси по време на своето посещение в Китай. Според експерти, скандалът се превърна в „ужаса“ за правителството на Германия, и освен Меркел, той засегна и финансовия министър Олаф Шолц.

Канцлерът на Германия - Ангела Меркел бе изслушана от комисията на Бундестага, създадена за разследването на случая с компанията Wirecard, която беше уличена в измама в размер на €1,9 млрд. Тя даде свидетелски показания и отговори на поредица от въпроси на депутатите, които я обвиниха, че е лобирала за интересите на една неплатежоспособна фирма по време на нейното посещение в Пекин преди две години.
„Въпреки съобщенията в пресата, няма никаква причина да се предполага, че по това време е имало сериозни нарушения във Wirecard... Wirecard AG не се е ползвала от никакво специално отношение по време на моето пътуване“, обяви Меркел.

Според думите на канцлера, популяризирането на немските фирми с надеждата да пробият на китайския пазар напълно попада в обичайната част от нейните държавни посещения в Китай. Нещо повече, по това време опитите на Wirecard съвпадат с целите на федералното правителство на Германия.

Според Ройтерс, по време на нейните показания канцлерът е потвърдил за редица контакти с главния лобист на Wirecard, бившия министър на отбраната на Германия, Карл Теодор цу Гутенберг, но не може да си спомни дали те пряко са касаели подкрепата на тази компания.

Изявленията на Меркел в Бундестага може да се нарекат кулминацията на публичното разследване на най-голямата измама в следвоенната история на Германия, отбелязва агенцията.

Фиаското на Wirecard опетни репутацията на немските власти и редица депутати от опозицията са уверени, че правителството умишлено си е затворило очите за съобщенията с проблемите на компанията.

Финансовият балон

Компанията Wirecard е създадена в края на 1990-те години. През 2018 г. тя беше включена в списъка на 30-те най-големи компании в Германия. Тогава Forbes определи Wirecard за звездата на технологичния стартъп пазар в Германия. Но ситуацията се промени след една година по-късно, когато редица медии съобщиха за възможните измами във фирмата. По-специално Financial Times посочи за редица странни транзакции и фалшиви договори в един от клоновете на Wirecard, но финансовия регулатор на Германия застана на страната на компанията и заведе дело за клевета срещу журналистите.

Към лятото на 2020 г. в Германия започна одит на дейността на компанията и тя беше разследвана за загубата на €1,9 млрд., разкрита по време на одита. Първоначално немските прокурори предполагаха само за възможни машинации с финансовите отчети на компанията. Но по време на разследването се оказа, че ситуацията във фирмата е много по-лоша. Ръководството на Wirecard официално призна, че липсващите €1,9 млрд. просто не съществуват. Главният финансов директор на компанията Ян Марсалек набързо напусна страната.

След това събитията се развиха стремително и компанията призна за своята несъстоятелност, което беше началото на нейния колапс. В медиите се появиха съобщения за лобизма на Меркел за Wirecard, въпреки съобщенията за измами. След това Марсалек беше обвинен в бягство от съдебно преследване и обявен за международно издирване. Накрая парламентаристите от Бундестага организираха комисия за разследване на случая.

Както заяви научният директор на Руско-германския форум Александър Рар в интервю за Gazeta.Ru, Wirecard се е занимавала с рисковани машинации, въпреки че от дълго време тя беше насърчавана от немското правителство. Всъщност Меркел подкрепяше сътрудничеството на компанията с китайските финансови институции в рамките на преговорите с Китай.

„Този скандал се оказа ужас за правителството, тъй като корупцията е налице. Държавните чиновници не са пряко свързани с тази измама, но върху тях падна сериозна сянка, тъй като те покриваха действията на Wirecard в продължение на много месеци и дори и на години и наистина е възможно да не са знаели за това. Основният лобист на тази компания беше бившият министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, който изхвърча от правителството преди 10 години за лъжата за своята докторска работа“, добави експертът.

На свой ред Владислав Белов, ръководител на Центъра за изследвания в Института за Европа на Руската академия на науките, отбеляза, че всъщност компанията е създала финансов балон, за който в момента не са обвинени само мързеливите. „Винаги може на пазара да се появи някаква звезда, зад която да няма нищо. Тези, които създадоха този финансов балон много грамотно, се възползваха от подкрепата на политиците, а това, че политиците подкрепят бизнеса, е често срещана практика. Винаги, когато Меркел пътуваше до определена държава, тя беше придружена от няколко десетки или стотици предприемачи, които разчитаха на нейната подкрепа“, обясни експертът.

Заплахата за канцлера

Освен Меркел, по това дело също дадоха своите свидетелски показания пред комисията в Бундестага и вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц, както и министърът на икономиката Петер Алтмайер.
От гледната точка на Александър Рар скандалът вече е преодолял своя пик и най-вероятно няма да удари самата Меркел. Освен това немските власти открито заявяват, че те не са участвали в дейността на компанията и че за тях е важно да се избегне повторението на подобна ситуация.

„Правителството на Германия се стреми да измени законодателството, за да направи страната най-прозрачна по отношение на финансовите механизми. Тоест да се направи така, че властите да следят всяка една стъпка на финансовите инвеститори, да въвеждат сурови санкции и да поддържат откритост във всичко. По този начин немското правителство иска да изкупи своята вина пред много хора, които пострадаха от машинациите на Wirecard“, отбелязва експертът.

Владислав Белов е съгласен, че Меркел няма да пострада от това разследване. Според него, когато канцлерът е подкрепила Wirecard, тя не е била наясно с машинациите на фирмата и компанията е успяла да измами всички.
„Едва ли Меркел или Шолц са имали личен интерес да лобират за Wirecard. Но е факт, че на пазара имаше една звезда, която нямаше нищо зад гърба си, и сега Германия внимателно следи за това. Последствията тук, вероятно ще бъдат за одиторската фирма Ernst&Young, на чиито изследвания разчитат немските власти, включително и Меркел. Тази компания определено ще трябва да отговаря. Самото разследване все още не е приключило, но немският канцлер е последният от тежката категория, която участва в него за момента“, подчертава експертът.

Ernst&Young действително вече се сблъска с редица трудности заради случая Wirecard. По поръчка на немското правителство, компанията одитира скандалната компания през 2018 г., но тогава не забеляза никакви проблеми. В същото време, според Financial Times, по това време вече са били наблюдавани нарушения от страна на Wirecard.

Ernst&Young загуби редица свои големи клиенти заради тази си грешка, включително Commerzbank, KfW и Deutsche Telekom. А комисията в Бундестага вече нае трета фирма, която да направи независимо одитно мнение на одита на Ernst&Young.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Смърт на фашизма, свобода на народа!

Ами нали Меркел и сие създадоха ГЕРБ и родиха изродът бойко борисов като вкараха голямата корупция и в България.

26.04.2021 18:15:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.