• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Китайци атакуват Европа с атрактивен седан на ток

Китайци атакуват Европа с атрактивен седан на ток

/КРОСС/ Китай разчита силно на развитието на електрическите автомобили от известно време, но все още не е започнал да продава свои модели в Европа. Това обаче е на път да се промени със седана Xpeng P5, който предлага високи технологии и богато оборудване на много конкурентна цена.

Дължината на Xpeng P5 е 4800 мм, а разстоянието между двете оси - 2770 мм. Дизайнът на седана е модерен, като прави впечатление ниският аеродинамичен коефициентът - 0.223, който е и една от причините за пробега на модела - между 460 и 600 км по цикъла NEDC.

Интериорът е вдъхновен от колите на Tesla, като в него основна роля играе 15,6-инчов вертикален дисплей със собствена операционна система - Xmart OS 3.0. Тя може да се управлява с гласови команди и позволява трансформирането на кабината в в киносалон, като изображенията се прожектират върху навит екран, монтиран на покрива.

Пред водача е поставен 12,3-инчов приборен панел, на който се появява информация за движението на електромобила. В оборудването на седана влизат още система за автономно шофиране, която работи с 12 ултразвукови сензора, 13 HD-камери и 5 радара.

Всъщност Xpeng вече пристигна в Европа, като продава в Норвегия друг свой модел - спортният седан P7, който беше представен още през 2019 година. Сега китайците подготвят и европейска версия на P5, за да може тя да отговаря на вкусовете на потребителите на Стария континент. Първоначално тя ще бъде без автопилот, тъй като неговият софтуер трябва да се адаптира, за да може да използва карти от различните държави.

В Китай продажбите на Xpeng P5 вече стартираха, като цените на седана варират от 24 500 до 34 80 долара. Според информациите, в Европа те ще започват от 30 000 евро, което изглежда доста примамлив вариант, като се имат предвид оборудването и пробега на електромобила.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.