• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Специалист: Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата

Специалист: Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата

/КРОСС/ Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. И то да я консумира в нейния максимално натурален вид - леко запечена, без тежки пържени неща, и ако е възможно с леки подправки. Това каза в BTV "Тази събота и неделя" главен асистент доктор Иван Неделчев. По думите му в България все още може да се намери хубава храна.

Агенцията по храните извършва достатъчно прецизен контрол. При добра информираност имаме възможност да открием прясна и качествена храна, допълни той.

Неделчев подчерта, че калориите в организма са едно разтегливо понятие, а най-важно е да се чувстваме добре и да бъдем здрави.

Вземете числото 22 и го умножете по килограмите си. Ако една дама е 60 килограма, умножени по 22, това прави около 1 400 калории, които ще я поддържат в добра форма. Когато имаме и физическо натоварване, калориите трябва да са малко повече - около 1 800, обясни той.

При мъжете е по-специфична формулата. Един средностатистически мъж около 70 килограма, ако има силови натоварвания - е хубаво да поддържа калориите си от 2500 до 3000, но е важно от белтъци, мазнини или въглехидрати ли са получени, каза още Неделчев.

Според него, когато става дума за хранене, трябва да си задаваме тези четири важни въпроса:

Какво ядем?

Колко от него ядем?

Кога ядем?

Как ядем?

Иван Неделчев коментира и колко е важно да се прави разлика между здравословния начин на живот и визията.

Когато говорим само за визия, дори да приемаме по-малко калории и те да са от най-вредните източници, тялото ще сваля килограми, но тогава няма да бъдем здрави. Здравето има различни компоненти и то не кореспондира само с визията. Важно е как се чувстваме, как се наспиваме, дали имаме проблеми, обясни още той.

БТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.