• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

България стана член на управляващия съвет на Международната агенция за атомна енергия

България стана член на управляващия съвет на Международната агенция за атомна енергия

/КРОСС/ По време на 66-та годишна сесия Генералната конференция на МААЕ (26-30 септември 2022г.) днес България бе единодушно избрана за член на Съвета на управляващите на МААЕ за периода 2022-2024 г., съобщиха от външното ни министерство. 

България получи доверие и право на глас в основния политически орган, приемащ ключовите за Агенцията решения, в момент на засилен политически, медиен и обществен интерес към дейността на МААЕ.
 
"Нарастващото значение на ядрената енергия, ядрените технологии, глобалните предизвикателства пред неразпространението на ядреното оръжие и заплахата за ядрената сигурност и безопасност в Европа поставят трайно МААЕ във фокуса на многостранния дневен ред. Изборът на България в Съвета на управляващите е резултат от солидна дипломатическа подготовка и представлява признание за значението на България като държава с традиции в областта на използването на ядрената енергия и ядрените технологии за мирни цели и активен защитник на каузата за неразпространение на ядреното оръжие", посочват от МВнР. 

В МААЕ членуват 173 държави. Основната функция на МААЕ е да спомага за безопасното и мирно използване на ядрените науки и технологии. За целта Международната агенция проверява вече съществуващи ядрени съоръжения и наблюдава тяхната експлоатация за мирни цели, осигурява информация и разработва стандарти, с които да се гарантира сигурността на ядрените съоръжения, технологично сътрудничество с науката и подпомага всички области на науката, които се занимават с мирните приложения на ядрените технологии.

Съветът на управляващите на МААЕ се състои от 35 държави, 13 от които се назначават служебно, а други 22 се избират от Генералната конференция с мандат от две години. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.