• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

На 8 май светът отбелязва Деня за борба с рака на яйчниците

На 8 май светът отбелязва Деня за борба с рака на яйчниците
Ранното диагностициране увеличава шансовете за живот

/КРОСС/ Всяка година на 8 май светът отбелязва Деня за борба с рака на яйчниците - социално значимо заболяване, за оптималното лечение на което от първостепенна важност са ранната диагностика и своевременното започване на терапия. Това припомнят от АстраЗенека България. През целия месец май компанията ще проведе по-активна информационна кампания за заболяването в дигиталните си канали - пациентския портал AZcare.bg и Facebook страницата „Животът те обича", като фокусът ще бъде насочен към превенцията на заболяването.

С овариален карцином са диагностицирани 310 000 жени в световен мащаб, а 200 000 са починали през 2020 г. Въпреки че се отбелязва известен напредък по отношение на по-ранното диагностициране на заболяването, този вид рак все още остава един от най-смъртоносните. Прогнозата е, че до 2040 г. само в Европа новите случаи ще се увеличат с 10%, а смъртността - с 18%. За жалост според американско проучване около 43% от дамите, диагностицирани в III или IV-ти стадий на заболяването, умират в рамките на първата година. По данни на Международната агенция за изследване на рака, овариалният карцином в България се нарежда на осмо място сред другите онкологични заболявания, като „първенството" държат ракът на гърдата, на простатата и дебелото черво. Всяка година около 800 жени в България чуват диагнозата рак на яйчниците. Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на болестта в света. В началото симптомите може да са малко, неспецифични или да липсват, което води до диагностициране до 80% от случаите в напреднал стадий.

Диагностицирането на рака на яйчниците или фалопиевите тръби може да бъде трудно в ранните стадии. Симптомите включват болка в корема или таза, вагинално кървене, запек, подут корем, диария, силна умора, често уриниране. В напреднал стадий пациентката може да усети увеличаване на обиколката на корема, гадене, загуба на апетит, лошо храносмилане, чувство за бързо засищане при хранене, затруднено дишане. Някои от тези симптоми понякога се проявят и при други състояния.

Сред рисковите фактори за появата на овариален карцином са:

• възраст - заболяването рядко се среща при жени под 40 години. Половината от всички случаи са при пациентки над 60;
• наднормено тегло - жени с наднормено тегло (с индекс на телесната маса 30 или повече) са изложени на по-голям риск от развитие на това заболяване;
• късно забременяване, липса на бременност, ранна първа менструация (преди 12-годишна възраст) и късно настъпване на менопауза (след 51-годишна възраст);
• хормонална терапия след менопауза - използването на хормонална терапия с естроген или естроген и прогестерон след менопауза увеличава риска от заболяването;
• BRCA мутации - промените в гените BRCA1 и BRCA2 се свързват с повишен риск от развитие на рак на яйчниците. Мутациите могат да бъдат унаследени или да възникнат под влияние на околната среда. При наличие на BRCA1 мутация доживотният риск от развитие на рак на яйчниците се увеличава с около 40%, докато при BRCA2 мутация - с 10-20%.

Възможностите за лечение на овариален карцином зависят от стадия на заболяването, прогнозата, както и възможността за оперативна намеса. В много от случите се прилага хирургично лечение и/или някои от тези терапии - химиотерапия, хормонална терапия, таргетна терапия.

Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването. И тази година той ще се проведе под мотото "С грижа за всяка жена".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.