• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Проведе се среща в православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол

Проведе се среща в православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол

/КРОСС/ По повод Деня на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж богословът проф. Ангел Кръстев, преподавател в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски", изнесе беседа „Църквата и семейството" в храм „Св. Николай Чудотворец". В църквата присъстваха много млади хора, както и няколко семейства.

Организатори на събитието са Община Ямбол и Ямболска духовна околия на Сливенската епархия.

Богословът припомни езическата структура на семейството при старите българи и славяните, говори за полигамията, полиандрията, снохачеството при езичниците, които са забранени от християнството, за раждането и възпитанието на добри деца от добротелни и благородни родители.

Проф. Ангел Кръстев оприличи семейството на домашен храм, а връзката между мъжа и жената в брака оприличи на тази между Христос и Църквата. „Съпрузите трябва да приемат другия със слабостите му, да го обичат с тях," каза той и уточни, че бракът е изпитание, но съпрузите трябва да имат общи ценности и цели.

Накрая Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, благодари на Община Ямбол за подкрепата и на проф. Ангел Кръстев за поучителната беседа, а след това се обърна към присъстващите младежи с пожелание да идват на църква не само на празници, да се изповядват и да се причестяват.

Архимандрит Димитрий подари на присъстващите православен катехизис, евангелие за деца, книги за православното богослужение, тайнства и обичаи.

В 9:00 часа на 21 ноември, неделя, е началото на празничната Света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец" - Ямбол. Събитието ще бъде излъчено онлайн на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.