• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Стефан Янев: Готови сме да разговаряме с всички парламентарно представени партии

Стефан Янев: Готови сме да разговаряме с всички парламентарно представени партии

/КРОСС/ "Българската политическа класа дълги години се е възползвала от т.нар. „дивидент НАТО" заяви Стефан Янев в интервю за БНР.Чувствали сме се достатъчно защитени като член на НАТО и не не сме виждали необходимост да инвестираме в собствени отбранителни способности. Ние нямаме достатъчно отговорно отношение към член 3, според който всяка страна полага усилия за изграждане на отбранителния си потенциал, който трябва да може да взаимодейства с този на другите страни членки".

Президентът ще направи избора за връчване на трети мандат, напомни Янев.

"Той е достатъчно информиран. Не бива да задраскваме вариант едно и две. Парламентарно представените партии трябва да направят усилия за съставяне на правителство. Нито една от тях не е готова да поеме вината, че няма да има такова и ще отидем на избори. Този страх на партиите е и движеща сила"

Бихме подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани приоритети, посочи лидерът на "Български възход"

"Трябва да има предсказуемост какво предстои в икономически и политически план. Не  е достатъчно през медиите да се дават откъслечни приоритети и идеи. Трябва да се седне на масата и се говори за конкретика. Тя идва, когато едно потенциално коалиционно споразумение е придобило най-общ характер. Тогава може да кажем дали го подкрепяме или не. Говоренето през медиите създава усещане, че този диалог не е сериозен".

Откриването на 48-то НС започна с изострен тон, напомни Янев.

"И днес виждаме остатъци на декларативен тон. Той трябва да бъде преодолян".

Лидерът на "Български възход" посочи, че първият мандат не е критичен и решаващ.

"Не бих казал, че той ще промени тона. В момента се провежда диалог между партиите и се търсят пресечни точка. Основно правило в политиката е изкуството на компромиса. Днешният тон може да се промени и нещата да изглеждат конструктивни. Не взимаме страна и търсим условия за диалог".

Надеждата за приключване на дебата около изборния кодекс е в основата на смисления дебат, отбеляза още той.

"Трябва да си зададем въпроса дали е толкова важно да се занимаваме с изборния кодекс, или трябва да се съсредоточим върху съставянето на правителство. Нашата позиция е принципна и казва, че приетото до момента в изборния кодекс трябва да бъде надграждано и усъвършенствано. Ние сме за машините, но там, където има проблем и като процедура, и като детайли, трябва да се усъвършенства. Ние сме за нови технологии, които създават доверие в изборния процес, а не са основа за изкопаване на пропасти  и различия. Ако за хората, участващи в секциите, е ясно, че ги чакат безсънни нощи, те ще се демотивират".

Мотивацията ни за участие в политиката е да предлагаме решения за проблемите на българските граждани, заяви Стефан Янев.

"Политическото поведение има цена и си заслужава да се плати, ако може да бъде аргументирана. В противен случай отиваме към квалификациите за безпринципност, а не мисля, че ние вървим в тази посока".

Янев посочи, че в основата на разговорите за съставяне на правителство трябва да бъде обсъждането на приоритети и конкретни политики.

"Започвайки разговор за потенциална коалиция с личностите, които биха могли да участват в правителството, води до взривяване на диалога. Всеки ще каже, че предлага по-добрата личност. Разговорите трябва да бъдат за приоритети. Чак след това може да се говори за състав, структура и личности. Отговорностите трябва да бъдат скрепени с коалиционно споразумение, посочващо ясни правилата и начини за взимане на решения. Една коалиция означава поет ангажимент".

Лидерът на "Български възход" посочи, че партията му е готова да разговаря с всички парламентарно представени партии. Не изключи и "Възраждане".

"Това е партия, представена в българския парламент. Партиите в него трябва да търсят възможност за взаимодействие. Българските граждани искат предсказуемост. Въпреки идеологическите си различия, колкото и да са големи, трябва да работим за всички български граждани".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.