• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Стефан Янев: Държавата ще разследва по най-добрия начин трагедията на АМ "Струма"

Стефан Янев: Държавата ще разследва по най-добрия начин трагедията на АМ "Струма"

/КРОСС/ Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Това коментира в "Денят започва" премиерът Стефан Янев.

Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Янев би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Неизненадан

И кой е най-добрия начин г-н министър председател... Може би изграждане на нормални пътища....

25.11.2021 21:17:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.