• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Къщи на повече от 5000 години са открити в Китай

Къщи на повече от 5000 години са открити в Китай

/КРОСС/ Основи на къщи на повече от 5000 години са открили археолози по време на разкопки в селището Яншао, в централната провинция Хънан в Китай. Тези сгради се приписват от експерти на културата Яншао, най-древната на територията на Китай.

Разкопките в селището продължават от век, но откритията продължават да се редят едно след друго.

Този път археолозите са открили руините на къща, която някога е била част от комплекс сгради с под от трамбована пръст. Според археолозите тя принадлежи към късния период на културата Яншао. Стените също са били от трамбована пръст, а общата площ на къщата надхвърля 130 квадратни метра.

„За първи път след разкопките в село Яншао през 1921 г. бяха открити руините на голяма къща", казва Ли Шивей от Института за културно наследство и археология на провинция Хънан, който ръководи разкопките.

Освен това в същия район археолозите открили четири изкуствени окопа и голям брой културни реликви, включително брадва от нефрит, която символизира военна мощ. Новите открития говорят в полза на хипотезата, че по време на периода Яншао на това място може да е било разположено голямо селище с голям брой жители. Вероятно това може да е бил гъсто населен, по онова време процъфтяващ град, който е притежавал мощни и сложни отбранителни съоръжения.

Според Ли всичко това е от голямо значение за изучаване на сложността на цивилизационния процес в басейна на Жълтата река (Хуанхъ) в праисторическия период. Културата Яншао, възникнала в средното течение на Жълтата река, се смята за важен източник на китайската цивилизация. Тя е широко известна със своите усъвършенствани техники за производство на керамика.

 

Източник: Actualno.com

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.