• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Учени: Вариантът Делта на COVID-19 може да се самоунищожава

Учени: Вариантът Делта на COVID-19 може да се самоунищожава

/КРОСС/ Според екип от учени от Националния институт по генетика и университета в Ниигата вариантът Делта на COVID-19, циркулиращ в Япония, е натрупал твърде много мутации в един от неструктурните си протеини, което го е направило неспособен да се поправи с течение на времето и по този начин го е довел до самоунищожение.

"Вариантът Делта коронавируса в Япония се предава с висока скорост и измества други варианти. Но с натрупването на мутации в него смятаме, че той е станал дефектен и не е в състояние да произвежда свои собствени копия. Предвид факта, че броят на новите случаи не се увеличава, смятаме, че в някакъв момент чрез тези мутации той се е насочила директно към естествено самоунищожение", каза пред "The Japan Times" професор Ицуро Иноуе, ръководител на екипа от учени.

Според проучването голяма част от мутациите в щама Делта в Япония са настъпили в участъка A394V на неструктурния протеин nsp14, който отговаря за способността на вируса да поправя съществуващи грешки и недостатъци.

"Ако вирусът беше "жив и здрав", определено щеше да има увеличение на новите случаи, тъй като носенето на маски и ваксинацията не могат да предотвратят заразяването в някои случаи дори след пълна ваксинация", добави ученият.

Друг японски учен, Такеши Урано, професор в Медицинския факултет на университета в Шимане, помолен от изданието да коментира откритието на екипа на Иноуе, заяви, че протеинът nsp14 има изключително важна функция за защита на нуклеиновите киселини на вируса от разрушаване.

"Проучванията показват, че вирус с повреден протеин nsp14 значително губи способността си да се възпроизвежда, така че това може да е един от факторите за драматичния спад на новите инфекции", каза експертът и добави, че реагент, който може да "укроти" този протеин, може да бъде потенциално лекарство".

Според професор Иноуе подобен драстичен спад на новите инфекции може да се наблюдава и в други страни, но в момента в никоя друга страна по света няма толкова много мутации в участъка A394V на протеина nsp14, колкото в Япония.

В същото време специалистът предупреди, че "самоликвидирането" на Делта варианта на коронавируса в Япония може да доведе до навлизането на други активни щамове в страната.

"Другите щамове проникнаха малко по малко, но щамът Делта ги задържа. А когато няма какво да защити границата, се създава възможност за зараждане на нови щамове, тъй като ваксинацията сама по себе си не е решение", добавя Иноуе.

Към неделя, 21 ноември, в Япония са регистрирани 1 726 830 случая на заразяване с коронавирус. Междувременно през последните 24 часа бяха потвърдени нови 143 случая. Днес не са регистрирани смъртни случаи, причинени от коронавируса. В страната са ваксинирани напълно 75,7% от населението.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.