• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Един от най-мощните тайфуни в историята на Япония я връхлита, милиони са евакуирани

Един от най-мощните тайфуни в историята на Япония я връхлита, милиони са евакуирани

/КРОСС/ Един от най-големите тайфуни в историята на Япония навлиза откъм югозападния остров Кюшу, съобщава Би Би Си. Метеоролозите прогнозират безпрецедентни ветрове и вълни и призоваха за най-висока степен на внимание, предаде агенция Киодо, цитирана от БТА. Кюшу е най-южният от четирите острова, които съставляват основната част на Япония, и има население от над 13 милиона души.

Най-малко 4 милиона души са били инструктирани да се евакуират от домовете си заради опасност от безпрецедентни ветрове и вълни. Има опасност от срутване на домове. Тайфунът Нанмадол идва с ветрове със скорост най-малко 180 км/ч. В някои области може да паднат 500 мм дъжд днес и през нощта. Възможни са наводнения и свлачища. Очаква се Нанмадол да достигне до Токио във вторник, предаде Асошиейтед прес. Досега местните власти не са съобщавали за големи щети или ранени.

Над 9000 жители на най-тежко засегнатата префектура Кагошима бяха настанени в евакуационни центрове. В съседната префектура Миядзаки бяха евакуирани 4700 души. Над 93 000 жилища в Кюшу са останали без ток. В Западна Япония са отменени стотици вътрешни полети до вторник, а с придвижването на тайфуна на североизток се очаква техният брой да се увеличи. До утре е спрян обществения транспорт в Кагошима и Миядзаки. Движението на влаковете стрели на остров Кюшу също е преустановено. Нанмадол е четиринадесетият тихоокеански тайфун през този сезон и засега най-големият, който удря Япония.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.