• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Росица Палешникова: От КТ "Подкрепа" ще поискат увеличение с 25% на заплащането на медиците

Росица Палешникова: От КТ "Подкрепа" ще поискат увеличение с 25% на заплащането на медиците

/КРОСС/ От КТ "Подкрепа" ще поискат увеличение с 25% на заплащането на медиците. „Поне 1950 лв. да е долният праг за медицинските сестри, а за лекар без специалност минималният праг да е поне 1600 лв". Това заяви снощи Росица Палешникова от Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" в предаването „Денят на живо" по NOVA NEWS. Като мотив за това увеличение тя изтъкна ръста на инфлацията.

На много места възнагражденията не са достигнали договорените прагове от 1450-1500 лева месечно за медицински сестри, акушерки, рехабилитатори. За лекарите минималният праг е 2100 лева месечно. Договорените пари по КТД не се спазват и в общини, където финансирането идва директно от Финансовото министерство, поясни тя.

„Най-вероятно ще има протести, увеличава се дефицитът на кадри. В страната липсват над 30 000 медицински сестри и над 5-6 хил. акушерки. В последните години МЗ не прави нищо. Това е една от причините да поискаме оставката на проф. Хинков", каза Палешникова. От синдиката разбрали, че здравният министър Христо Хинков е в отпуск до ротацията на кабинета.

Заради ниското заплащане все повече млади медици напускат страната. „Средната възраст на медицинските сестри е между 56-58 години. Ако не се вземат мерки, в системата ще останат да работят само пенсионери", допълни Палешникова.

Относно идеята за прехвърлянето на яслите от Министерството на здравеопазването към Министерството на образованието и науката, синдикалният лидер изтъкна, че там са децата в най-ранна възраст.

„Притеснява ни, че т.нар. „сглобка" се опитва да промени един 120-годишен модел на отглеждане на децата в яслите. Искат да поставят образователната линия преди медицинската. В яслите се отглеждат деца от 3-месечна до 3-годишна възраст, там водеща трябва да бъде медицинската грижа".

По думите ѝ няма яснота за промените за прехвърлянето на яслите от Здравното министерство към МОН, дори и в Междуведомствената комисия, която се занимава с това. „Смущаващото е, че първо се прави план, за да се усвоят средства, а след това се прави визия", каза Палешникова. В същото време тя изтъкна, че има добри идеи в този план - работата с майките, обучение по кърмене. „Трябва да се реформират яслите, но ни притеснява фактът, че се бърза и промяната се прави на парче", допълни синдикалният лидер.

Нова Нюз, „Денят на живо"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.