• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Явор Гърдев: Нито един човешки живот не бива да бъде жертван в името на държавата

Явор Гърдев: Нито един човешки живот не бива да бъде жертван в името на държавата

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Лице в лице" по бТВ Явор Гърдев каза, че нито един човешки живот не бива да бъде жертван в името на държавата. Това каза в предаването „Лице в лице" режисьорът и философ Явор Гърдев по повод смъртта на Алексей Навални и коментарите на част от българите, че той се е самоубил, за да злепостави Владимир Путин.

„Имаме тежък цивилизационен проблем. Това е проблем на съзнанието, на отношението към индивидуалния човешки живот. Когато държавата бъде издигната в култ, когато започнат да ви говорят за държавността като за нещо свято или за народа като нещо обсолютизирано, се появява проблем. Има нещо до което цивилизацията е достигнала още през XIX век - то се нарича индивидуален суверенитет", поясни той.

Предателството на поп Кръстьо в центъра на театралната постановка „Великденско вино"

Според актьорът Владимир Пенев, влязъл в противоречивия образ, е добре да се стигне до покаяние

Режисьорът подчерта, че „всеки човек трябва да бъде защитен от тиранията и диктатурата на държавата или на неин представител, включително и от тиранията на мнозинството".

Той коментира и сглобката във властта. „Мисля, че в момента има много важни цели за постигане и тези цели са в определен прозорец, в определен контекст на международните отношения. Ако тези цели де бъдат достигнати, ще имаме траен проблем с целенасочения ни избор", каза още той.

Явор Гърдев за скандала с Народния театър: Моята оставка също е депозирана

Режисьорът обаче е в процес на репетиции на представление, което не иска да оставя

Явор Гърдев смята, че за България е важно да е максимално интегрирана в Европейския съюз чрез всички негови системи, да влече в режимите на споделена суверенност и на споделена отговорност.

бТВ, „Лице в лице"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Жожо

Ама хамериканските пейтриоти. Може. 3 милиона изтрепани във Виетнам. Половин милион в Ирак. Още толкова в Либия и Афганистан. Да живей еврогейските американски ценност. Типично лицемерие от психодесни мисири

20.02.2024 09:23:11

Анонимен

Пълни, ама пълни простотии. От гледна точка на някаква еклектична философия има основание да търси баланс на свободите, дето им вика личностен суверенитет, обаче от гледна точка на обществения интерес, суверенитета ти е в рамките на обществената ти отговорност. Правиш правилното, по какъвто искаш индивидуален начин и защитаваш обществото в резултат на критична оценка. Дяволът е в детайлите. Не си в състояние да оценяваш, ако не си информиран, обучен, подготвен и няма да стигнеш до правилен извод, ако акцента ти е изместен. Правата винаги следват задълженията. Свободата спира там където влиза в конфликт с обществения интерес. Можеш да заявиш гледна точка, но не и да действаш против. Това е правилната схема, но тя действа при правилна власт основана на нравственост, етика, разум и съпричастност. Все неща непознати на актуалните ни управляващи.

20.02.2024 07:17:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.