• 08 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Нова молекула може да увеличи продължителността на живота и здравето

Нова молекула може да увеличи продължителността на живота и здравето

/КРОСС/ Изследователите са открили група молекули, които помагат на клетките да възстановят повредени компоненти Повече от десетилетие учените се борят да открият „еликсир на вечния живот" или поне начин да се увеличи продължителността на живота. Някои от тях дори са преуспели в изследванията, но основният проблем остава да се намери начин, при който да няма странични ефекти и негативно въздействие върху човешкия организъм, пише SciTechDaily.

Изглежда, че група учени от Факултета по медицина на Еврейския университет в Йерусалим (HU) са успели да намерят решение на проблема. Според изследователите средната продължителност на живота в света вече се е увеличила благодарение на постиженията на технологиите и медицината, но основната задача все още е да се удължи животът, без да се застрашава здравето. По време на изследването учените открили група от молекули, които позволяват на клетките да възстановяват увредените участъци и да съхранят способността на тъканите да изпълняват необходимите функции.

Според учените нашите клетки се захранват от малки „електроцентрали" - митохондрии. Те са отговорни за производството на енергия и способността на клетките да функционират както трябва. С времето тези миниатюрни „електроцентрали" се износват и вече не могат да изпълняват функциите си по необходимия начин. Но в нашите клетки също има сложен механизъм, който им позволява да елиминират дефектните митохондрии и да ги заменят с нови. Вярно е, че с времето този механизъм отслабва и клетките вече не могат качествено да попълват митохондриите - в резултат на това страда и остарява целият организъм. Този дегенеративен процес е в основата на множество различни заболявания, включително Алцхаймер и Паркинсон, както и сърдечни заболявания и процеса на стареене като цяло.

В своето изследване учените са създали иновативна комбинация от молекули, която в бъдеще може да се превърне в основа за лечение на заболявания, които преди са били смятани за нелечими. Освен това то може да се използва и за профилактични цели за забавяне на развитието на заболявания, свързани с възрастта. Изследването на учените е публикувано в списание Autophagy.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.