• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Николай Денков: Всички ученици се връщат обратно в класните стаи

Николай Денков: Всички ученици се връщат обратно в класните стаи

/КРОСС/ Всички ученици се връщат обратно в класните стаи. От Министерството на образованието увериха, че е осигурен нужният брой щадящи тестове, но те ще стигнат само за тази седмица.

Заявка за връщане в клас са дали около 60 процента от учениците, съобщи министърът на образованието Николай Денков. Пробовземането от децата ще се извършва веднъж седмично - в понеделник. Решението беше прието, за да стигнат тестовете.

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който присъстват в училище. Целта е децата да учат в безопасна среда. Няма да се тестват учениците, които са преболедували или ваксинирани.

В Софийската Математическа гимназия и в понеделник сутрин се извиха опашки, подобно на изминалите дни, в които ученици трябваше да чакат на студа пред лаборатории, за да си направят тест. Ръководството на гимназията беше сключило договор за тестване на преференциални цени за учениците. Тогава обаче опашките вървяха бавно, защото тестовете ставаха бавно.

Уверението на директора беше, че изследването днес няма да отнема повече от 20 минути. Надеждите му се увенчаха с успех. Причината за това беше, че много родители са се включили като доброволци - над 80 души. Един от тях е Емил Рогов, който е баща на 14-годишен ученик. Включва се в тестването, тъй като има зелен сертификат и желае да помогне.

Децата са много организирани, нямаше проблем. Тестовете се правят бързо. Учениците бяха подготвени, бяха гледали клипчета в интернет, аз също. Ако трябва да обобщим, тестването отне 10 минути. От 26 деца, 6-7 имаха сертификат. Нямаше положителни проби сред тестваните, сподели родителят.

В СМГ няма разлика между тестването на малките и големите ученици. Преди и след тестването децата трябва да носят маски, не трябва да са яли и пили нищо 30 минути преди пробовзимането.

Продължава да важи правилото, според което ако по-малко от половината ученици в класа не желаят да се тестват, паралелката остава в онлайн обучение. 11 паралелки от СМГ не са успели да съберат необходимия брой от над 50% ученици, съгласни да бъдат тествани. Основно това са паралелки с 12-класници, които са решили, че за тях е по-удобно да се подготвят за предстоящите матури и кандидат-студентски тестове вкъщи.

В Монтана в четири училища учениците от 5 до 12 клас няма да се върнат присъствено в клас поради липса на достатъчен брой желаещи. Близо 6400 деца в областта отново прекрачват прага на училището.

115 ученици днес ще учат присъствено в нашето училище. Малко повече от половината ученици си остават вкъщи - 55%. Причините затова са различни. Някои се притесняват, други не са уверени как се провеждат тестовете. Надявам се бройката да се увеличи. Когато започнахме, бяха 45 ученици, надявам се в близките дни повече ученици да се върнат присъствено, обясни директорката на СУ „Йордан Радичков" Станка Костова и увери, че има достатъчно тестове.

Около 40% от преподавателите в тази монтанска гимназия имат зелен сертификат. Учителите, които не са ваксинирани, са подписали декларации, че желаят да се тестват.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.