• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проф. Галин Цоков: МОН и Агенцията по безопасност за движението ще създаде програма за обучение на учениците

Проф. Галин Цоков: МОН и Агенцията по безопасност за движението ще създаде програма за обучение на учениците

/КРОСС/ МОН и Агенцията по безопасност за движението ще създаде програма за обучение на учениците, за да може да се повиши безопасността им на пътя. Но това не е достатъчно, защото дори и човек да пресича правилно, той пак е заплашен. Обществото ни все още позволява да се случват такива неща. Това каза снощи  министърът на образованието Галин Цоков в предаването „Защо, господин министър" по бТВ.

Трагедията със смъртта на 15-годишния Филип според него може да има позитивен резултат към непримиримостта и нетърпимостта на младите хора към случващото се по пътищата.

Във връзка с очакваните блокади на зърнопроизводители министърът помоли да бъдат пропускани училищни автобуси.

„От тази учебна година 100 хиляди ученици ползват този безплатен транспорт по 5000 маршрута. От вашето студио призовавам протестиращите да пропускат децата."

Промените в образователната система не може да се случи бързо. Трябва да се работи в няколко посоки. „Основната задача ще бъде как да структурираме учебното съдържание в рамки, които са насочени към формиране на умения и компетентности на децата. Нашите амбиции и това, което трябва да направим с депутатите, е промяна в Закона за училищно и предучилищно образование, свързана със структурираното на учебното съдържание. Ако то се структурира така, че учениците да имат умения и компетентности, а не само възпроизвеждане на знания, служещи за формиране на оценки, нашата система може да се промени", допълни министърът.

Промените в изпитите на седмокласниците са само началото, обясни той. „Ще продължим да работим в тази посока. Това не е същностната промяна в системата за оценяване. Нашата идея и това, върху което ще работим, е оценяването върху умения и компетентности, а не само на знания", подчерта Цоков.

В момента изпитите са насочени към възпроизвеждане на знания. С частни уроци и школи те формират модели на решение на задачи, обясни образователният министър. „Ако задачите бъдат компетентно ориентирани, свързани с уменията и практическото прилагане на знанието на учениците, тогава ще отпадне необходимостта от частни уроци", поясни той.

Доброто образование е това, което прави децата и учениците знаещи, изследващи, компетентни и преди всичко - щастливи, заяви той.

Има предложение за промяна на началния час за училищата - 8.00 часа. Ще има изключения за училища, в които учениците са на двусменен режим, допълни той.

Той се обяви против промяна на датата на първия учебен ден на 1 септември.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка след особен случай в пловдивското средно училище „Найден Геров", в което на починало дете са писани оценки.

„Това преминава всякакви норми. Това е нещо, което дълбоко развълнува всички колеги. Най-тъжното е, ако проверката установи и други случаи и в други училища. На базата на доклада ще видим какви наказания могат да се наложат", подчерта той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.