• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Да ни е честита новата коронавирусна учебна година

Да ни е честита новата коронавирусна учебна година

/КРОСС/ С наближаването на първия учебен ден истерията около мерките срещу COVID-19 взема вече комични размери.

Едни коват дървени стълби, за да влизат децата през прозореца, други бяха тръгнали да устройват изолатори в кабинки на охраната, добре че ги отказаха, трети се похвалиха, че са пуснали топлата вода и са сложили сапун по мивките. Междувременно родителите се разтревожиха, че ако хванат децата им да не носят маски, може да ги преместят в друго училище.

По-голяма част от училищните ръководства все пак реагираха адекватно и се съсредоточиха върху разделянето на потоците от ученици, ограничаването на движението в учебните заведения, обучението в по-малки групи и адекватна дезинфекция на помещенията.

Малко по-спорен е моментът с "температурните филтри" на входовете, но като се има предвид, че някои родители не знаят името на класния на детето си, не можем да сме сигурни, че ще обърнат внимание на температурата му, преди да го изпратят на училище.

Защо се създава истерия? На всички беше ясно, че след дистанционното приключване на предходната учебна година и в условията на епидемия, новата няма как да бъде както предишните. Няма изненада и в условието да се носят маски - не сме единствените в света, приложили тази мярка, и въпреки разнопосочните послания на експертите все още дистанцията и предпазните средства са единствената общопризната превенция.

Срещу какво недоволстваме?

Разбира се, известният коронолог доц. Мангъров отхвърля тази мярка и предлага нещо съвсем елементарно - болните деца да си стоят вкъщи, здравите - да ходят на училище. Нищо по-лесно като помислиш, но ако попитаме родители на деца в детските градини, ще разберем, че семейният контрол не е най-надеждното средство за ограничаване на която и да било инфекция. Винаги се намира някой, който ще пусне детето със сополи и температура, да се оправят възпитателките. В условията на епидемия, която все още не е овладяна, подобно поведение е рисково.

От друга страна, в мерките, които работната група на здравното и образователното министерства изработиха, има пробойни, които основателно създават напрежение.

Все още нямаме прагове - при колко деца със симптоми ще се поставят под карантина клас или училище? Как ще се определят контактните лица?

Вярно, главният здравен държавен инспектор доц. Кунчев каза, че епидемиолог на РЗИ определя контактния кръг, но все пак бихме искали да знаем по какви критерии. Но той беше казал и че точно този вид специалисти са дефицитни у нас и по тази причина са ангажирани всички чиновници от агенции и центрове към здравното министерство. В този смисъл може да се поспори по експертизата им.

Да речем, че детето със симптоми и контактните му лица "от първи ред", се установят - следва да се поставят под карантина, след тях идват контактните от "втори ред" - така се образува една солидна група "заподозрени", които, за да докажат, че не са заразени с коронавирус, трябва да се тестват. Доц. Кунчев заяви наскоро в интервю, че близките на дете със симптоми ще могат да го направят безплатно. А останалите? Освен че ги блокират, те трябва и да платят 100 и повече лева за тестове, за да се върнат на училище или на работа.

Има и друг проблем, за който личните лекари отдавна предупреждават и е крайно време да му се обърне внимание. Според "стъпките", които са утвърдени от здравното министерство - при симптоми на коронавирус се звъни на личния лекар. Той обаче не може да дава направление за тестване, а звъни на РЗИ или насочва пациента към специалист от доболничната помощ, който има право да назначи изследването. Както може да се предположи, а някои вече са се убедили от собствен опит, веригата не работи ефективно. Докато си звъним по телефоните и чакаме реакция, времето тече, здравният ни статус е неясен, трупат се часове и дни отсъствие от работа, които не е ясно как ще оправдаем. Затова и голяма част от хората пренебрегват създадения "ред" и хукват направо към лабораториите. Там обаче могат да ги изследват само ако си платят, защото нямат направление от РЗИ или специалист, а и не издават болнични.

Ако сцената се разиграе няколко пъти, предвид че навлизаме в сезона на есенно-зимните вируси, образованието на наследниците ще ни излезе съвсем солено. И все пак пред перспективата да следваме тегавата и очевидно неработеща пътека, явно ще изберем да си платим.

Но и финансовата страна на въпроса може да се преглътне донякъде, пред реакцията на околните. Да си съмнителен или потвърден с коронавирус е като да си прокажен. Не толкова заради здравния аспект на епидемията, колкото заради ограниченията и проблемите, които ще създадеш на околните - те влизат в същата спирала на тестване, изолация и рестрикции като теб самия. Затова и много от хората боледуват тихо и не огласяват състоянието си, което пък кара огромна част от населението да мисли, че такова нещо като коронавирус няма.

В тази ситуация съвсем естествено е да предположим, че първият училищен звънец ще отключи хаос и напрежение, в които най-сериозните потърпевши ще са децата. В случай че сме забравили, макар че всякакви организации и експерти предупреждават, тяхното психично здраве е най-застрашено.

И най-важно. Тази мисъл е ръководила и един директор на плевенско средно училище, който стана популярен тези дни в социалните мрежи с интервю за plevenzapleven.bg. Димитър Митев, който ръководи СУ "Иван Вазов", не споделя всеобщата истерия за рисково начало на учебната година.

В неговото училище изолатор няма, защото има медицински кабинет. Там търсят помощ деца, които имат симптоми на заболяване, както винаги е било. Топлата вода и сапунът не са коронавирусна екзотика, а постоянно присъствие в санитарните помещения, защото така е нормално. По думите му не е сега времето да учим децата и родителите да си мият ръцете, защото това би трябвало да е направено отдавна и не е ангажимент на училищата. В същото училище потоците на движение на учениците отдавна са разделени, сега само се въвежда същата система в междучасията.

"Желанието ми е да не се насажда, че сме в някакво извънредно положение. На децата трябва да им се обяснява спокойно каква е обстановката, а не по назидателен начин. Трябва да работим с разум и без много емоции, най-важното - без страх, защото той не е добър съветник. Животът си продължава", казва г-н Иванов.

Така е, животът си продължава.

 

*Източник: https://news.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.