• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Учителите излязат на протест, ако се забави гласуването на бюджета

Учителите излязат на протест, ако се забави гласуването на бюджета

/КРОСС/ Договореното увеличение на работните заплати в сектора на средното образование за учители и педагогически персонал не може да се осъществи поради липсата на бюджет. Средствата обаче са заложени и са на стойност 546 млн. лв.

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че увеличението е договорено от 1 януари 2023 г. 345 млн. от тези средства са за учителските заплати, 59 млн. са за заплати на непедагогически персонал и над 80 млн. са за социалното осигуряване от работодателите. Ако бюджетът бъде приет, увеличаването на работните заплати ще се върне със стара дата от 1 януари 2023 г.

"Ако се забави гласуването на бюджета, сме готови с протестни действия. Редно е. Трябват ни три дни да предупредим работодателите", каза Такева.

Днес има изпълнителен комитет на КНСБ и ще вземат решение кога учителите ще тръгнат на протестни действия.

Крайно време е да се увеличи началната работна заплата на учителите, които излизат от университетите, каза Такева. Исканото увеличение е 1900 лв.

Янка Такева заяви още, че има дефицит на учители по математически и природни дисциплини, информатика, биология, изучаване на чужди езици. За да може младите учители да влязат в училище, те трябва да имат още един стимул.

Тази учебна година има 4500 новоназначени учители, около 3 000 от тях са до 35-годишна възраст - такива, които завършват образование. Другите са такива, които се местят от едно място в друго.

Около 5-6 хиляди учители са нужни на година, каза Такева. Като работят много пенсионери, които не могат да оставят системата без редовни и качествени учители.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Че те, тези пари посмъртно не могат да ги заслужат, а и в момента, съдейки по резултата от работата им са далече от таковавъзнаграждение. Децата в началното училище не могат да четат и смятат, а по-голямата част от абитуриентите са функционално неграмотни, дори в големите градове. Оставям настрана, че юношите нямат представа от неща като логика, етика, социални права и отговорности, социална адаптация, основи на конфликтологията. Вие дари нямате представа какви са задачите пред образованието. Още си мислите, че сте само даскали. Без да се обиждате, ама първо си ги заслужете.

02.06.2023 09:36:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.