• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики
Отличието е за приноса на компанията към декарбонизацията на телекомуникационния сектор и ограничаването на електронните отпадъци в природата

/КРОСС/ Зелените политики на Yettel донесоха престижно отличие на компанията в конкурса Forbes Business Awards 2024. Телекомът спечели второ място в категорията „Зелена компания на годината" с програмите си за декарбонизация и намаляване на замърсяването с електронни отпадъци. Признанието е поредното доказателство за водещата роля на Yettel в прилагането на устойчиви бизнес практики в телекомуникационния сектор. То отразява и мисията на компанията да създава по-зелено бъдеще с грижа за природата, хората и обществото.

В тазгодишното издание на бизнес наградите на сп. Forbes се състезаваха 120 кандидатури от компании, разпределени в 13 категории. Целта на конкурса е да отличи лидерите в различните сфери и да показва добрите примери в бизнеса, насърчавайки отговорното управление и иновациите. Категорията „Зелена компания на годината", представяща успешните практики за устойчиво развитие, е особено важна днес в контекста на настъпващите климатични промени и ролята на бизнеса да бъде инициатор на положителната промяна.

Програмите на Yettel за оптимално използване на ресурсите и намаляване на негативното въздействие са част от дългосрочния ангажимент на компанията за опазване на околната среда, заложен в стратегията за устойчиво развитие, и в унисон с ценностите на Глобалния договор на ООН, към който Yettel се присъедини като част от PPF Telecom Group през 2023 г. С целите в доклада си компанията насочва усилията си към областите, в които може да окаже най-голямо положително въздействие - ограничаване на въглеродния отпечатък и намаляване на замърсяването с електронните отпадъци.

Захранването на мрежата на Yettel с енергия от възобновяеми източници е най-големият по мащаб, но и по значимост за телекомуникационния сектор у нас, проект на оператора досега. Вече електроенергията, необходима за 85% от потреблението на мрежата и 80% от останалите операции, се осигурява от 123 MW фотоволтаична централа, което ще помогне за спестяването на близо 33 хиляди тона въглеродни емисии на година.

Ограничаването на електронните отпадъци и насърчаването на кръговата икономика е друг важен стълб в политиките на Yettel - компанията се ангажира да предотврати попадането на сметищата на 127 тона електронни отпадъци до 2028 г. Зад тази амбиция стоят програмите на телекома за създаване на отговорно потребителско поведение чрез повишаване на осведомеността и насърчаване на рециклирането като достъпно и лесно решение. За да удължи жизнения цикъл на устройствата, през 2023 г. телекомът въвежда и допълнителна безплатна за клиентите трета година гаранция на смартфони, закупени от Yettel, както и собствен сервизен център. Само за последната година компанията успява да събере с 60% повече стара техника в магазинната си мрежа спрямо 2022 г. и предотвратява попадането на над 28 тона електронни отпадъци на сметището.

Последната инициатива в тази област - „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel", цели да популяризира правилното третиране на неработещите устройства, като разказва на потребителите за последствията от замърсяването с електронни отпадъци и им предлага удобен начин да се разделят със старата си техника, в подкрепа на кръговата икономика. От представянето си досега, инсталацията е събрала над 800 кг. електронни отпадъци, достигайки до над 50 000 души с посланията си за отговорна употреба на технологиите. До края на май тя е разположена на паркинга пред Sofia Ring Mall, а следващите месеци ще посети и други локации в София и страната.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.