• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Капитулацията на „Азовстал“: Хитрият план на Киев или брилянтната работа на руските специални служби

Капитулацията на „Азовстал“: Хитрият план на Киев или брилянтната работа на руските специални служби

/КРОСС/ Въпреки многобройните изявления на украинските власти и на украинските неонацистки формирования за непревземаемостта на „Азовстал“, в действителност тази крепост се оказа къща от карти, която след няколко седмици обкръжение взе единственото правилно решение – да се предаде.

На 20 май руският министър на отбраната Серей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че последните бойци от батальона „Азов“, блокиран на територията на завод „Азовстал“, са попаднали под пълен контрол на руските войски.

По предварителни оценки в плен са взети около 2,5 хиляди души, сред които, както често се случва в такива случаи, има солидни „готвачи“, „санитари“ и „шофьори“. В същото време сред предалите се има видни ръководители на батальона – опитните бойци с позивни „Калина“, „Волин“ и „Редис“. Понастоящем членовете на неонацистката организация дава показания пред руските правоохранителни органи и признават престъпленията си.

Капитулацията на „Азовстал“ беше голям удар за официалната украинска пропаганда.

През всичките три месеца на военни действия режимът в Киев твърдеше, че руската армия няма да може да превземе Мариупол, че войниците от полка „Азов“ никога няма да се предадат и ще се бият до последната капка кръв. Още повече, че още преди провокацията в Буча украинските медии твърдяха, че руснаците са садисти и касапи, които измъчват, изнасилват и убиват мирните жители, да не говорим за отношението им към враговете.

Ситуацията с „Азовстал“ обаче показа на целия свят, включително и на населението на Украйна, че руската армия изобщо не действа по начина, по който се говори в медиите. Още от първия ден на обкръжението на „Азовстал“ руското командване се обърна към бойците на „Азов“ с призив, според който на всички неонацисти, които се предадат, ще им бъде гарантиран животът.

И, както виждаме, това обещание беше спазено. Още повече, че ранените „азовци“ не само не са убити, те са нахранени и изпратени за лечение, за да получат по-късно справедлива присъда.

Понастоящем украинското военно-политическо ръководство е объркано от провала в Мариупол и се опитва да представи случилото се в „Азовстал“ като специална операция на Украйна за евакуация на личния състав. Кабинетът на президента на Украйна дори излезе с изявление, че предаването на бойците от „Азов“ не е срив в бойния дух на армията и банално желание за оцеляване, а първата стъпка към тяхната евакуация.

Виждаме, че в Украйна се извършва тотална подмяна на понятията. Причината за това е проста: Киев е сериозно загрижен, че предаването на бойците на „Азовстал“ ще послужи за пример за други украински войници, които ще видят как военно-политическото ръководство на Украйна всъщност изпраща хората на смърт и как руската армия наистина лекува пленените.

Киев е обезпокоен и от факта, че до същите заключения все повече стигат представителите на западната преса, които почти веднага след капитулацията на „Азов“ започнаха да говорят за малките шансове на Украйна да спечели този военен конфликт. Вземете например статията от американския New York Times, която пише:

„Решителна украинска военна победа над Русия, при която Украйна ще върне всички територии, които Русия е окупирала от 2014 г., е нереалистична… Ако конфликтът доведе до реални преговори, украинските лидери ще трябва да вземат болезнени решения за териториите, които изискват компромис“, очевидно американското издание се съмнява в потенциала на въоръжените сили на Украйна.

Нещо повече, според вестника, американският президент Джо Байдън трябва да даде да се разбере на Зеленски и украинците, че финансовата и военна подкрепа, която САЩ и НАТО са готови да предоставят за Украйна, има предел.

В този смисъл предаването на „Азовстал“ е един вид повратна точка в цялата руска военна операция в Украйна, защото точно сега, когато най-подготвената и мотивирана група войски се предаде, ще започнат масови капитулации и дезертьорства в редиците на Въоръжени сили на Украйна.

Западните лидери постепенно започват да се изказват за ограничаване на военната помощ за Украйна, защото е безполезно и глупаво да се води битка с една от най-силните армии в света.

Всъщност се оказва, че т. нар. евакуация на неонацистите от „Азов“, за която твърдят от кабинета на президента на Украйна, е брилянтна работа на руските специални служби, които успяха да достигнат не само до обикновените украински войници, но и до идеологически нацисти във възможно най-кратък срок.

Днес можем да кажем, че в резултат на цялата отбрана на Мариупол Украйна де факто загуби 15-20 хиляди войници.

Това е най-голямото военно поражение, което значително надвишава размера на Дебальцево и Иловайск, взети заедно.

Излизането на бойците и техните командири с бялото знаме беше крайната точка на пълното освобождаване на Мариупол от националистите.

 

Източник: Светът днес, превод и редакция Петя Паликрушева

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

българинът е голям патриот

Патриот е , душа дава, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата. Христо Ботев

27.05.2022 15:14:50

Анонимен

Българинът е най-големият подлизурко в целия свят. Иван Вазов

27.05.2022 15:01:57

Анонимен

Българската армия преди „демократичния преход” бе огледален образ на руската. Направете сравнение със сегашната като член на НАТО и тогава правете изводи.

26.05.2022 20:27:44

Анонимен

Някои толкова са заслепени от злобно безсилие, че злоупотребяват с имената на велики творци. Когато се цитират трябва да се посочи, от коя тяхна творба и място е.

26.05.2022 16:27:13

Анонимен

Долният анонимник е надминал и фрицовете и фашистити в оценките си за руснаците.

26.05.2022 16:26:36

Анонимен

Втората армия в света се оказа бутафория, каквато има много в Русия. Корупцията, която проникна в руската държава, се превърна в ахилесовата пета на страната. От снимките от фронта се вижда колко бедна е руската армия - войници по маратонки, дефектни оръжия, храна за военните с изтекъл срок на годност. В същото време отбранителната индустрия винаги е била на първа линия по отношение на бюджета. Тези пари очевидно отидоха във вили на главнокомандващите

26.05.2022 16:20:02

Анонимен

Руснаците са нещастни хора, които повтарят мантрата за величието на Русия. Те не трябва да се проклинат, защото няма какво да се проклина. Това са празни места. 70 години те празнуват победата над фашистите! Вече всички фрицове издъхнаха, а робите все празнуват. Тъй като те нямат какво друго да празнуват…За 70 години нито една победа, нито едно постижение, само една показност.

26.05.2022 14:42:24

Анонимен

Руснаците са хора, които блуждаят из Европа и търсят, какво могат да разрушат и унищожат само заради забавление. Достоевски

26.05.2022 14:40:49

Анонимен

Руснацете са хора, които мразят свободата, обожават робството, обичат веригите на ръцете и краката си, мръсни физически и морално, готови във всеки един момент да потискат всеки и всичко. Шмелев

26.05.2022 14:39:24

Анонимен

Руснаците са хора безразлични и към най-дребните задължения и към най-дребната справедливост, и към най-дребната истина, хора, които не признават човешкото достойнство и като цяло не признава нито свободния човек, нито свободната мисъл. Пушкин

26.05.2022 14:38:16

Анонимен

Най-важното достижение на руския народ е неговата садистична жестокост. Горки

26.05.2022 14:36:39

Анонимен

Руснаците не са хора, а скотове, простотия, дива орда, душегубци и злодеи. Булгаков

26.05.2022 14:35:39

Анонимен

О, колко трудно е да се живее в Русия, в този смърдящ център на физическа и морална поквара, подлост, лъжи и злодейства. Аксаков

26.05.2022 14:34:10

Анонимен

Руснакът е най-големият и най-нагъл лъжец в целия свят. Тургенев

26.05.2022 14:33:10

Анонимен

.Павлов в своята Нобелова реч казал следното: "Всъщност, аз трябва да изразя своя тъжен поглед върху руския човек. Руският човек има слаба мозъчна система и не е в състояние да възприема действителността като такава. За него съществуват само думи. Неговите условни рефлекси не са съгласувани с реалността, а с думите. "

26.05.2022 14:32:04

Анонимен

Единственное высокоточное оружие России -- это телевизор. Поражает мозг, даже если его нет

26.05.2022 14:28:14

Анонимен

Един от по-долните русофоби е копирал хитлеровото твърдение, че руснаците са тор или както той ги нарича изметта на света. Сам се идентифицира в подкрепа на фашизма.

26.05.2022 09:45:24

Анонимен

Надявам се по-долу пишещия русофоб да е бил кастриран навреме, за да не се разпространява подобна глупост, съчетана с безгранична злоба. Но да не бъда многословен, русофобите да го духат.

26.05.2022 08:07:00

Анонимен

Брилянтната работа на руските спецслужби, по голяма глупост надали може да се каже. Руските служби вкараха Вовата в такъв капан от който няма излизане. Ще стане така, че бледия молец, както наричали Путлер навремето, великият руски Фюрер ще се превърне в гробокопача на Русия….

26.05.2022 08:02:20

Анонимен

Накакъв роден русороб говори за нашето фашистко правителство, абе боклук зомбиран на света няма по фашистка срана от любимата ти РуZZия, цялата им действителност, политика,идеология и пропаганда говори за чист фашизъм. Преди 75г Щатите ги спасиха от Хитлер, но днес няма да и се получи,страната на варварите, мародерите, изнасилвачите ще бъде завряна на мястото и, като изметта на света

26.05.2022 07:56:27

Анонимен

Няма какво да добавя под коментара на моя сьнародник Една сьпротива водеща до жертви от мирното население Истерията на САЩ и ЕС подклаждаше илюзията че Русия е слаба и неспособна да воюва Грешката е тук че нашето фашистко правителство ни подтиква кьм конфликт с Русия Тук това води до разпадане на Б-я и национална катастрофа Нито ще бием Русия нито САЩ ще ни спаси Тоест сьрдете се на вашите марионетки да не са ни слушали Това е сьдбата на предателите Куршум за нас който не сме виновни тоест бьлгарските хора с такива политици

26.05.2022 03:22:20

Анонимен

Още като се разбра, че НАТО няма да влезе в пряк военен сблъсък с Русия трябваше да е ясно, че Украйна не може да победи Русия и никой Западен военен експерт не го предвиждаше. Отказаха и най-необходимото за една армия самолети за въздушна поддръжка. Доставката на друго въоръжение само засилваше ударите и увеличаваше разрушенията. Целта бе не да се спаси Украйна, а да се отслаби Русия. Зеления клоун нямаше пипе да го разбере.

25.05.2022 14:08:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.