• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Ивайло Мирчев: България е в топ 3 на доставчиците на боеприпаси за Украйна

Ивайло Мирчев: България е в топ 3 на доставчиците на боеприпаси за Украйна

/КРОСС/ Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни как ще влезем във войната, ако предоставим въоръжени боеприпаси на Украйна и в крайна сметка нищо от това не стана. Година и половина вече България е в топ 3 на доставчиците на боеприпаси за Украйна. Това заяви народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев от трибуната на Народното събрание.

Мирчев изтъкна, че правителството на Кирил Петков с участието на БСП е изпратило оръжие и боеприпаси на стойност 2 милиарда лева, обаче служебното правителство на президента Радев е рекордьор по износ за още 3 милиарда лева. И увери, че притесненията на БСП и на президента са безпочвени, защото няма как България да бъде въвлечена във война за това, че изнася оръжие. "Нито ние, нито някоя от другите десетки страни, които също изпращат въоръжение на Украйна, са влезли във войната. Икономиката на България само може да спечели, като сега е важно да се махнат посредниците", каза Мирчев по време на изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

В отговор на зададен въпрос от Мирчев към министъра за финансирането на предоставените на Украйна един милион 155-милиметрови снаряди стана ясно, че то ще бъде осъществено от Европейския съюз.

Министър Тагарев посочи още, че финансирането става с фондове извън стандартния бюджет на ЕС като държавите-членки дават своите вноски, за да се формира допълнителен бюджет, който съответства на Брутния национален доход (БНД) и за България тази вноска е малко под 0,5%. Той допълни, че впоследствие страните, предоставили помощ на Украйна, биват частично компенсирани след съответните процедури и документи. И очерта трите механизма за финансиране на помощта към Украйна - Европейски механизъм за подкрепа на мира, Механизъм с участието на Европейската агенция по отбрана и Механизъм чрез Европейската комисия.

"Европейският съюз финансира всичко. Това, което българската икономика ще спечели, е, че ще можем да започнем да произвеждаме 155-милиметрови снаряди, което така или иначе ще се случи. За помощта, която България предостави с униформи, обувки и бинтове още в началото на войната, сме направили съответната заявка и очакваме компенсация от почти 330 хиляди евро, която ще получим следващата година", каза той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

С това ли ще се хвалиш бе малоумник, а не с икономическо, социално, културно, образователно, здравно развитие и т. н.

30.06.2023 11:46:03

Анонимен

На новия Народен съд, ивайлото ще каже, че тези думи друг ги казАл, не е бил той. Абе, пълнигушковец продажен, Господ да те накаже, с тези пари от войната, свещи да си купиш

29.06.2023 19:23:39

Анонимен

А бе, глупак, с какво от изброеното се гордееш? Давал боеприпаси- и какво? С това се убиват хора. Гордееш се че помагаш да се убиват хора? Още повече, че укропитеците и досега пуцат по чисто цивилни цели. Същите тезе укронацисти осем години използваха армията си за да убиват цивилни в Донецк и Луганск. Цървул, иди в Донбас и в Донецк можеш да посетиш алеята в гробището, където са погребани изключително деца. Иди бе, глупак. Виж и после се гордей че даваш оръжие. То е очевидно че с дебили като вас дискусия не може да се води, ама поне престанете да дразните, че на хората толкова им е писнало, ча като ви подкарат и няма да се спрат. От това че сте солидарни с други дебили, в помощта си за неонацисти, за да защитите плановете на щатите, не ставате нито по-прави, нито по-хуманни. Просто сте солидарни с хора, с които интересите ни не съвпадат.

29.06.2023 16:26:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.