• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Димитър Недялков: Безумие е, че у нас на войната в Украйна се гледа като на футболен мач

Проф. Димитър Недялков: Безумие е, че у нас на войната в Украйна се гледа като на футболен мач

/КРОСС/ В началото сме на един глобален военен конфликт. Пряка опасност за България съществува, тъй като сме държава от предната линия. Безумие е, че у нас на войната в Украйна се гледа като на футболен мач. България е най-доброто място за мирни преговори, но политиците ни не са активни в тази посока. Страната ни не трябва да предоставя оръжие за Украйна. Поради ред политически решения състоянието на българската бойна авиация в момента е незавидно. Това каза в интервю за БТА проф. д. н. полк. Димитър Недялков, боен пилот, историк и преподавател във Военната академия "Георги С. Раковски".

Проф. Недялков как според Вас ще се развие войната в Украйна? 

Никой не говори за мир. Ние сме в началото на един глобален военен конфликт. Голямата разлика с Първата и Втората световна война е наличието в сегашния конфликт на оръжия за масово поразяване. Не говоря само за ядреното оръжие, а и за други заплахи, които са не по-малки за човешката цивилизация при една ескалация на бойните действия в Украйна.

Съществува ли пряка заплаха за България?

Категорично да! Ние сме държава от предната линия, това президентът на САЩ Джо Байдън ясно го каза. Този див ентусиазъм у нас в средствата за масова информация и в социалните мрежи да се гледа на този конфликт като на футболен мач е безумие. Хората след такъв дълъг мирен период не могат да си представят какво може да се случи. Аз разсъждавам обаче като военен, който дълги години е държал мощно оръжие в ръцете си, затова говоря тези неща. Ненужно и много първобитно е да изпитаме едно нещастие, за да разберем колко голямо е то. 

Трябва ли България да предоставя военна помощ на Украйна - тема, която разединява не само управляващите, а и обществото?

Оръжието е инструмент на войната. С оръжие, с бойни действия, няма решение в Украйна. Това, което могат да направят както българските политици, така и политиците в Европа, е вместо да наливат керосин в огъня, час по-скоро да помислят как да се стигне до решаване на този конфликт по мирен начин. Най-доброто място да се случат мирни преговори под егидата на ООН е България, защото страната ни има общо минало с двата воюващи народа. Киев е построен от българи, на украинците и руснаците сме дали буквите, книгите, вярата и държавността. За съжаление, нашите политици не са активни в тази област. България, не само като територия, а и като усилие, може да бъде наистина повод това безумие в ново време в Европа да бъде прекратено по цивилизован начин. 

 

Коя е най-добрата алтернатива в момента за нашата въздушна охрана? Спорове се развихриха и около новите изтребители Ф-16 от САЩ, и за евентуална доставка на употребявани самолети „Грипен" от Швеция, и около ремонта на МиГ-29.

Алтернатива винаги има, но не трябва политиците да се бъркат на експертите при избора. Самолетите Ф-16 са политически избор, който ни докара до тази криза в охраната на въздушното пространство. Ако политиците бяха послушали експертното мнение на българските авиатори, които изпълняват тази задача, сега щяхме да имаме и самолети, и големи инвестиции във високотехнологични производства. Политиците трябва да се съобразяват с реалността и с мнението на хората, които имат познания и практика при изпълнението на определена мисия и задача.

Политически престрелки имаше и около модернизацията на щурмовите самолети Су-25. Какво е Вашето мнение за този ремонт?

Всяка една модернизация на боен или транспортен летателен апарат е необходима. Ако гледаме американския пример - през 10 години всяка техника се ремонтира. Беше абсолютна глупост, нови самолети, каквито са Су-тата и МиГ-овете, да бъдат зарязани на произвола на съдбата. Доказателство за това е и Ф-16, който купуваме. Това е стара авиационна платформа, която благодарение на това че периодично се модернизира, има боен потенциал много по-висок отпреди 40 - 50 години, когато всъщност е създаден този самолет. Модернизацията е естествен процес. Целият този шум около модернизация на българска бойна техника в наличност е дъвка за глупаци. Не е сериозен разговор. Имаме техника, трябва да си я модернизираме. Това е добрият и евтин начин да продължим да си поддържаме военната мощ.

Как оценявате сегашното състояние на българската бойна авиация?

 

Поради ред политически решения състоянието на българската бойна авиация в момента е незавидно. За 33 години преход бяха разпродадени на безценица и унищожени стотици единици самолети, които все още можеха да служат на българската държава. Закрити бяха ремонтни предприятия, военни летища. Все неадекватни мерки, които намалиха бойния потенциал не само на българската авиация и Военновъздушните сили, а и на българската войска като цяло. Оттук нататък не трябва да има грешки, защото ситуацията близо до нас в момента е непредсказуема.

 

Проф. Димитър Недялков е полковник и летец-пилот, доктор на военните науки. Завършва ВНВВУ "Георги Бенковски" със специалност "Летец-пилот ВВС". Има над 2000 летателни часа. Преминал е подготовка в 11 международни учения и 7 квалификационни курса в системата на НАТО, сред които и стратегически курс в Европейския център за изследване на сигурността "Джордж Маршал"- Германия. Творческата му биография включва 242 публикации, сред които 31 монографии и учебници. Много от тях са преведени на други езици. Автор е и на книгата "130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЗАДАВА СЕ УРАГАНА MEDIA MALL! НИЩО ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩОТО! РЕСПЕКТ! АФЕРА вече анонсира, че предстои да стартира мащабния медийния проект MediaMall, зад който стоят Веселина Томова, Васил Петев, Николай Бареков, и още куп знакови и стойностни журналисти и медии. Поради интереса от страна на читателите какво се случва с проекта, съм длъжна да дам следната уточняваща информация. MediaMall е собственост на юридическо лице с трима акционери. Проектът предстои да стартира на 1 август т.г. с билборд реклама из цялата страна, онлайн реклама в цялата страна, както и във всички актуални социални платформи. Като основен замисъл MediaMall ще представлява единен новинарски портал, в който първоначално ще участват над 40 самостоятелни онлайн медии, като в последствие се очаква техния брой да надмине числото 100. Според концепцията сред тях ще има и чужди сайтове, като първоначалния стремеж е да бъдат привлечени партньори от Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. MediaMall освен единна платформа за тези сайтове ще произвежда и собствени новини. Стремежът ще бъде това да са преди всичко сериозни журналистически разследвания. MediaMall ще изгради и собствено модерно с последен писък на техниката ТВ студио, чиято продукция ще може свободно да се гледа в интернет. MediaMall ще има свои акредитирани журналисти отговарящи за работата на парламент, президентство, министерски съвет и съдебна власт. MediaMall ще разполага с пълно техническо спец. оборудване в помощ на сериозни журналистически разследвания. MediaMall ще има общ “Етичен кодекс”, който ще ангажира партньорите в платформата за обща дейност и позиция по различни кампании и политики. MediaMall с времето ще създаде и аналитичен свой институт – школа за обучение на журналисти, който ще включва и център за анализи, стратегии в различни области, включително и националната сигурност, като ще бъдат привлечени знакови лица във всяка сфера. Ще бъде създаден и Синдикат MediaMall. MediaMall ще се стреми да стане най-голямата и влиятелна онлайн медия в страната. MediaMall иде като ураган. Нищо вече няма да е същото. Както в медийната среда, така респективно и в политическата, и бизнес среда. В MediaMall цензурата е забранена дума! Идем! Бъдете готови да ни отдадете Респекта! Веселина Томова

28.04.2023 16:07:03

Анонимен

Това, че бългаите не коментират този изключително важен въпрос и са индеферентни към събитията, който пряко ни засягат, говорят за безхаберието им и не разбират какво им казва уважаемият професор, че може да стане така да получат бащите и децата си в сандъчета. Жалко, но изглежда мисленето е последното нещо в нашите глави.

23.04.2023 17:52:34

Анонимен

Прав е полковника и доказателство за виновността на политиците е, че не се поема отговорност и няма виновни за трагичното положение на нашата армия.

23.04.2023 17:19:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.