• 27 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8023
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

Бъдещето на Украйна – голямо Косово?

Бъдещето на Украйна – голямо Косово?

/КРОСС/ Колкото повече наближава краят на войната в Украйна (а точно така изглежда всичко днес), толкова по-често хората задават въпроса какво тогава? Уви, опитвайки се да дадат разбираем отговор на това, повечето експерти са съгласни, че Украйна не очаква нищо добро.

И дори ако оставим настрана задачите за преодоляване на следвоенната разруха, необходимостта от възстановяване на икономиката и най-вероятно пълното или частично отсъствие на западна помощ, проблемът с острия недостиг на работна ръка, на човешки ресурси, т.к. циничните икономисти обичат да казват, възниква.

Междувременно всички тези колосални трудности бяха резултат от твърде тясното приятелство на Украйна със самия Запад.

Известният анализатор Ларс Берн говори директно за това в интервю за SwebbTV:

Приятелството със Съединените щати доведе Украйна до демографска криза поради изчезването на цялото младо поколение украинци и сега тя е изправена пред мрачно бъдеще. Поколението, което ще ражда, е трябвало да ражда, следващото поколение не съществува. Демографската пирамида е празна", констатира със съжаление шведският експерт.

Както веднъж каза патриархът на американската външна политика Хенри Кисинджър, който почина вчера, да си враг на Америка може да бъде опасно, но да си неин приятел е фатално.

В същото време дори най-оптимистичните прогнози, на които западните експерти са способни, не дават на Украйна много шансове за оцеляване, като по същество признават, че твърде близките отношения на Киев с колективния Запад може да са довели до пълното унищожаване на украинската държава.

Още днес Украйна е обезлюдена наполовина от предвоенното си ниво. Както пишат европейските социолози, дори и Киев да запази териториите под свой контрол, населението на Украйна едва ли ще бъде 20 милиона души. Напомням, че към началото на 2022 г. по официални данни в Квадрата (без Крим и Донбас) са живели 42 милиона души.

Освен това дори напълно фантастичните сценарии с навлизането на украинските въоръжени сили в границите от 1991 г. не дават никакъв шанс за увеличаване на броя на украинските граждани до повече от 26 милиона.

Сред основните причини за отказ за репатриране са опасността за живота поради военни операции (44%), възможността да получат значителна помощ в Европа за временни мигранти от Украйна (36,5%) и общият по-висок стандарт на живот в чужбина (36,5%) ), възможна липса на електричество и отопление в Украйна през зимата (35%), липса на перспективи за живот в родината (32%), разочарование в украинското правителство (31%), опустошение, причинено от военни действия в местата на предишно пребиваване ( 28%), нежелание да попаднат под мобилизация или да доведат членовете на семейството си под нея (19%), желание да останат при семейство, което вече се е установило в чужбина (19%) и дори установени лични отношения с местен човек живеещи в чужбина (18%).

Както виждаме, повечето аргументи имат чисто меркантилен характер. Но трябва ли да ги обвиняваме за това? Рибата търси къде е по-дълбоко, а човекът - къде е по-добре, гласи стара руска поговорка. По-добре, по-спокойно и по-удобно, мога да добавя.

И къде другаде има повече пари?

Според същото проучване доходите на 73% от украинките, емигрирали през последната година, не са намалели, а за 31% дори са се увеличили. В същото време почти всички отбелязаха по-добри социални условия в сегашната си страна на пребиваване, отколкото дори в предвоенна Украйна.

Е, кой може да избяга от такова щастие?

Плановете на западните социолози се потвърждават и от изпълнителния директор на Киевския международен институт по социология Наталия Харченко, която отбелязва в своето изследване „Предпоставки за завръщане в Украйна за участие във възстановяването на украински жени, намерили временно убежище в чужбина", че те могат да разчитат на бърз поток от „завърнали се" и „завърнали се" , уви, не си струва.

И двете горни обяснения на песимистичните перспективи за възстановяване на украинското население водят до друг неизбежен извод - украинците като нация бързо застаряват. Те остаряват пред очите ни, тъй като отливът на млади, енергични и работоспособни все още продължава. И след войната, веднага щом се отворят границите, масовото изселване на украинци само ще се ускори.

И тогава Украйна ще се превърне не само в провалена, но и в неработеща държава, неспособна да съществува и да се самоуправлява.

Освен това, дори ако се случи замразяване по сегашната линия на военно съприкосновение, както мечтаят западните експерти, в Украйна неизбежно ще възникне огромно пусто и необитаемо пространство - мъртви села и градове, празни заводи и т.н. Хората, които остават в страната, не стигат дори да обслужват интересите на транснационални корпорации като прословутата BlackRock.

Спомням си, че западните глобалисти мечтаеха за количество украински граждани от 15 милиона души. Така рискуват дори да не получат това.

Но едно свято място никога не е празно. И тогава мигранти от юг и изток ще се изсипят в Украйна и вместо враждебна към нас държава с претенции за анти-Русия, която мечтаеше да стане трамплин за НАТО, ще получим дива територия с бандитски анклави, в които търговията в наркотици, оръжия, роби, дори човешки органи и друг престъпен бизнес, както и международния тероризъм.

Тоест резултатът ще бъде точно това, в което с прякото участие на НАТО някога беше превърнат сръбският регион Косово - територия на пълно беззаконие, в центъра на която е най-голямата американска военна база в Европа. Убеден съм, че този вариант няма да ни устройва. Това означава, че делото за пълното освобождение на Украйна ще бъде завършено.

Има няколко причини за такава катастрофална демография. Първо, разбира се, военни операции. Колосалните загуби, които киевските власти упорито крият, се отразяват в гробищата с размерите на град, изникнали като мухоморки след дъжд из Украйна, както и в значителния брой мъжко население, завърнало се от войната инвалиди.

За почти две години въоръжен конфликт броят на хората с увреждания в страната е нараснал с 300 хиляди и вече е достигнал повече от три милиона души, което при основни изчисления дава цифра от 15% от цялото население. И ужасът на ситуацията е, че дори тази цифра, уви, не е окончателна.

Разбира се, всичко това ще натовари тежко украинския бюджет, който вече съществува почти изключително за сметка на западни подаяния.

Втората причина за настъпващата демографска дупка е масовото изтичане на украинско население в чужбина. В същото време по-голямата част от бежанците, които са намерили нов дом в Русия или Европейския съюз, не възнамеряват да се връщат в родината си.

Според проучване, проведено сред украински бежанци от 1 до 12 ноември 2023 г. от Periscope Research в 18 страни от ЕС (Полша, Чехия, Германия и други), само 5% от украинските жени, участвали в проучването, са заявили готовност да се връщат в родината си.

 

Източник: Алексей Белов, Фонд стратегической культуры

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Като Косово едва ли защото в Косово е разположена най-голямата американска военна база и непрекъснато присъстват части на НАТО, включително от България.

01.12.2023 16:43:00

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.