• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Министър Николов: Украйна е традиционен и значим външнотърговски партньор на България

Министър Николов: Украйна е традиционен и значим външнотърговски партньор на България
Икономическият министър откри българо -украински бизнес форум с участието на близо 70 компании от двете страни

/КРОСС/ Убеден съм в перспективите за развитие на двустранните икономически отношения с Украйна и наличието на редица области от взаимен интерес, които могат да бъдат насърчени посредством активен диалог, както между официалните институции, така и между бизнес средите на двете държави. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, който откри в София българо -украински бизнес форум с участието на близо 70 компании от двете страни.

Министър Николов посочи перспективните области за осъществяване на икономическо сътрудничество, сред които строителството, енергетиката, транспорта и логистиката, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната промишленост и други.

Икономическият министър подчерта, че Украйна е традиционен и значим външнотърговски партньор за страната ни, с който развива всестранно и дългосрочно сътрудничество. „През последните години външната търговия между двете страни се характеризира със стабилен ръст на двустранния стокообмен", каза още министър Николов. Той посочи, че през 2023 г. стокообменът между двете страни възлиза на около 2 млрд. щ.д.

По думите му България последователно подкрепя и участва в международните усилия за предоставяне на всеобхватна помощ за Украйна, с водеща роля на ЕС и в тясна координация и принос от международните партньори.

Д-р Петко Николов изрази увереност, че форумът ще допринесе за установяване на нови делови контакти, изграждане на партньорства и реализиране на съвместни проекти. „Тези възможности са още по-значими в днешната сложна и динамична международна икономическа обстановка, която създава много предизвикателства пред бизнеса", посочи още той.

Министърът на икономиката и индустрията изтъкна, че Министерството съдейства за идентифициране на интерес от страна на бизнеса за бъдещото му участие в инициативи по възобновяване на украинската икономика и инфраструктура. „За възстановяването на Украйна, което ще бъде приоритетна цел през следващите години, ще бъде необходим финансов ресурс и участието на частния капитал ще има важна роля в този процес", каза още той.

По думите на министър Николов географската и културната близост между двете страни, споделените евро-атлантически ценности и наличието на най-голямата българска общност зад граница в Украйна, са солидна основа за укрепване на икономическите ни връзки и ползотворното ни сътрудничество.

В рамките на събитието икономическият министър се срещна с посланика на Украйна у нас Н.Пр. Олеся Илашчук, като двамата обсъдиха възможностите за разширяване на търговско-икономическите връзки между двете държави.

Форумът се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), а в откриването му участваха още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, Цветан Симеонов председател на БТТП, Лилия Иванова, председател на Българо-украинската индустриална камара, Виктор Канцурак - държавен секретар на Министерството на аграрната политика на Украйна, Генадий Чижиков - президент на Украинската търговско-промишлена камара и други.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

25.04.2024 14:08:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.