• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 13°C

Людмила Петкова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси

Людмила Петкова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе днес в Брюксел.

Официалният дневен ред на Съвета започна с точката за Украйна относно икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу страната. Министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко, който участва виртуално в заседанието, запозна министрите с последните макроикономически и бюджетни развития в страната. Във връзка със замразените руски активи той призова за продължаване на усилията „агресорът да плати за нанесените щети и извършените престъпления". Министър Марченко подчерта ангажимента на Украйна да изпълни реформите и инвестициите, залегнали в програмата на МВФ и в Механизма за Украйна. В заключение той акцентира върху твърдата решимост на Украйна да продължи да защитава населението и територията си. Съветът се запозна с постигнатия напредък за използване на печалбите от замразените руски активи в подкрепа на отбраната на Украйна, както и с усилията за предотвратяване на заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Министрите постигнаха политическо съгласие относно директивата за по-бързи и по-сигурни данъчни облекчения за надвзети данъци при източника (FASTER). По законодателния пакет „ДДС в ерата на цифровите технологии" Естония изрази притеснения по един от елементите на директивата, свързан с електронните платформи, и посочи, че по тази причина не може да подкрепи целия пакет. Председателството изрази надежда за постигане на съгласие по предложението преди приключване на неговия мандат.

По време на заседанието министрите обсъдиха прилагането на Механизма завъзстановяване и устойчивост и одобриха изменения в плановете за възстановяване иустойчивост на Испания и Италия. Също така Съветът прие заключения относно предизвикателствата пред фискалната устойчивост, произтичащи от застаряването нанаселението, и относно финансовата грамотност. Белгийското председателството на Съвета и нидерландският министър на финансите представиха работната програма наКоалицията на министрите на финансите за действия в областта на климата за периода2024-2025 г. и информираха колегите си за резултатите от годишната среща на МВФ.

На 13 май заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова проведе срещи с Комисаря по икономика Паоло Джентилони и с Президента на Еврогрупата Паскал Донахю, на които обсъди политическата ситуация и последнитеразвития във връзка с практическата подготовка и изпълнението на условията икритериите за интегриране на България към Еврозоната. Двамата приветствахапоследователните усилия на служебното правителство, като акцентираха върхузначението на политическата стабилност за успешното финализиране на процеса поприсъединяване. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.