• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Унгария се обяви против европейския фонд за 20 млрд. евро в помощ на Украйна

Унгария се обяви против европейския фонд за 20 млрд. евро в помощ на Украйна

/КРОСС/ Унгария за пореден път се обяви против европейска помощ за Украйна. Страната се очертава да бъде най-голямата пречка в Европейския съюз, който иска да създаде дългосрочен фонд в размер до 20 млрд. евро за поддържане на военните запаси на Украйна, съобщава политическото издание "Politico".

Предложението беше включено в дневния ред на срещата на външните министри в Брюксел тази седмица. Планът е средствата от фонда да бъдат изразходвани в продължение на четири години и с тях да се помогне на Киев да победи руските окупатори. Обсъжданията обаче още са в ранен етап. По време на срещата на ЕС Унгария - която твърди, че Украйна трябва да спре да воюва - заяви, че ще се противопостави на фонда, докато Киев не премахне унгарска банка OTP от списъка й на "спонсори на войната".

По думите на унгарския външен министър Петер Сиярто докато Украйна не направи това, Будапеща няма да одобри повече пари за т.нар. Механизъм за мир на ЕС. "Не можем да преговаряме за нов финансов ангажимент на Механизма за мир на ЕС, преди да бъде решен въпросът с OTP", заяви Сиярто. Досега ЕС е отпуснал около 4 млрд. евро за военния фонд, откакто Русия нахлу в Украйна. Но официалните лица искат да установят по-постоянен източник на пари, за да се избегне необходимостта от постоянни трудни разговори и преговори. Стремежът за създаването на този дългосрочен фонд е част от по-обхватните усилия на Запада да предостави на Украйна по-трайни гаранции за сигурност.

Целта е да се постигне окончателно споразумение до октомври, когато лидерите на ЕС ще се съберат отново в Брюксел. Унгарската позиция по този въпрос не е особена изненада, тъй като, въпреки че страната е член на ЕС и НАТО, тя остро критикува изпращането на военно оборудване на въвлечената във война нейна съседка Украйна. Будапеща е и един от най-явните критици на европейските санкции срещу Русия. Някои дипломати смятат обаче, че до есента позицията на Унгария може да се промени. Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще обсъдят плана на среща в края на следващия месец, но предложението ще трябва да бъде обсъдено и от финансовите министри. По-подробен план се очаква до края на август, заяви служител, запознат с въпроса.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Искат да закачат Украйна като воденичен камък на врата на ЕС. Само унгарците са го разбрали. Нашите дебили не ги интересува, че това е и на гърба на българският народ.

22.07.2023 19:57:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.