• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

ООН: Милиони тонове неизползвано зърно са блокирани в Украйна

ООН: Милиони тонове неизползвано зърно са блокирани в Украйна

/КРОСС/ ООН предупреди, че войната в Украйна има сериозни последици върху капацитета й да доставя спешно нужната хранителна помощ на държави по целия свят, тъй като голяма част от нея е блокирана на украински пристанища, предаде ДПА.

Понастоящем около 4,5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат използвани, каза директорът на Световната продоволствена програма (СПП/WFP) в Германия Мартин Фрик. Износът на зърно е изключително труден, тъй като украинските пристанища и морските пътища към страната са недостъпни заради руската инвазия, посочи представителят на специализираната агенция на ООН за борба с глада в света.

Преди началото на войната Украйна беше един от водещите производители на пшеница, както и голям производител на царевица. Много държави са зависими от евтината пшеница от Украйна. Зърното е от ключово значение за продоволствената помощ в световен мащаб.

"Светът спешно се нуждае от украинските храни", подчерта Фрик. Той добави, че СПП до момента е осигурила храна на около 2,5 милиона украинци - повечето в самата Украйна и няколкостотин хиляди в Молдова. Храната трябва да достигне до хванатите в капан и страдащи хора в Украйна, но също така трябва да излезе от региона и да достигне до останалия свят, за да облекчи глобалната продоволствена криза, изтъкна Фрик. СПП се нуждае от хуманитарен достъп, както до хората, така и до пристанищата, така че износът на храни да бъде възобновен, каза Фрик и каза, че "гладът не трябва да бъде оръжие".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.