• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

"Газпром" продължава износа през Украйна

"Газпром" продължава износа през Украйна

/КРОСС/ Руския износ на газ по тръбопроводите, преминаващи през украинска територия, продължава въпреки военния конфликт. Това съобщи днес руският концерн "Газпром", цитиран от Ройтерс.

"Газпром подава руски газ за транзит през региона на Украйна в обичаен режим и съобразно заявките на европейски клиенти", посочи компанията. За днес това са 103,8 млн. куб метра газ.

Същевременно по газопровода "Ямал-Европа" транспортът на газ в източна посока към Полша е скочил четирикратно, по данни на германския газов оператор "Газкейд" (Gascade). Засега не е ясно дали по-големият пренос на синьо гориво е свързан със събитията в Украйна.

Газопроводът "Ямал-Европа", свързващ Полша и Германия, обикновено осигурява около 15 процента от доставките на руски газ за Европа и Турция, но от декември съоръжението работи в реверсивен режим на фона на скока на цените на газа в Европа.

Днес доставките от Германия към Полша през измервателния пункт "Малнов" са на ниво 2,92 млн. киловатчаса на час, повишавайки се значително спрямо 700 000 киловатчаса на час в по-ранните часове. 

"Газпром", който резервира газопроводен капацитет да всекидневни търгове, не е заявявал транзитни мощности за февруари и март по този маршрут. Концернът не е резервирал капацитет за второто и третото тримесечие на годината и няма планове да провежда спотови продажби през електронната си платформа тази седмица.

Заетият капацитет по друг важен маршрут за руските газови доставки за Европа - от Украйна до Словакия през пункта "Велке Капушани" също е нараснал - с до 796 815 мегаватчаса спрямо 622 676 мегаватчаса вчера.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.