• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Остри критики в Германия заради решението на САЩ да достави касетъчни боеприпаси в Украйна

Остри критики в Германия заради решението на САЩ да достави касетъчни боеприпаси в Украйна

/КРОСС/ Планът на правителството на САЩ да достави касетъчни боеприпаси на Украйна предизвиква остри критики в Германия. Над сто държави в света забраняват използването на подобен вид оръжия. 

Планираната от САЩ доставка на касетъчни боеприпаси за Украйна предизвика широка международна критика. Засега германското правителство реагира сдържано, а в петък говорителят на правителството Щефен Хебестрит се въздържа от директни критики, въпреки че Германия е една от над 100-те държави, които са подписали така нареченото Споразумение от Осло и по този начин са забранили използването на касетъчни боеприпаси.

Споразумението забранява производството, съхранението, използването и трансфера на такива боеприпаси. САЩ, подобно на Русия и Украйна, не са подписали споразумението. От редиците на Зелената партия вече се чуват по-ясни критики към обявените доставки от САЩ. Антон Хофрайтер, председател на Комисията по европейски въпроси в Бундестага, подчерта в интервю за информационна агенция dpa, че отхвърля тази стъпка.

Вместо това Германия трябва да подкрепи още повече Украйна, включително и във военно отношение. Хофрайтер спомена например доставката на крилати ракети за украинската армия. Неотдавна Украйна поиска от германското правителство да предостави на собствените ѝ въоръжени сили крилати ракети "Таурус".

Досега от страните от НАТО само Великобритания е доставила крилати ракети на Украйна.

"Ако британците доставят крилати ракети, не виждам причина Германия да не може да направи същото", подчерта Хофрайтер.

Освен това зеленият политик призова Германия да подкрепи с логистика и обучение алианса на изтребителите, воден от Дания и Нидерландия.

"След като се колебахме толкова дълго и по този начин дадохме възможност на руската армия да укрепи фронта толкова силно, трябва да се поучим от това и да станем по-бързи", поиска Хофрайтер и същевременно призова канцлера Олаф Шолц да настоява по-силно за оръжейни доставки за Украйна на срещата на върха на НАТО, която предстои следващата седмица.

Информацията е на БНР 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.