• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Русия обвинява Запада и Украйна за войната

Русия обвинява Запада и Украйна за войната

/КРОСС/ Русия никога не е имала за цел да завладее Украйна; Западът и украинският президент Владимир Зеленски бяха тези, които отприщиха военните действия. Това заяви във вторник помощникът на президента на Руската федерация Владимир Медински, цитиран от ТАСС.

В същото време Медински потвърди, че Москва е поискала от Киев на преговорите, проведени през пролетта на 2022 г., страната да се откаже от присъединяването си към НАТО.

"Но ще подчертая, че освен това сред безусловните искания от наша страна беше признаване на руския суверенитет над Крим, признаване на независимостта на републиките в Донбас, след това имаше голям брой хуманитарни искания, но ние изхождахме от защитата на рускоезичното население на Донбас", каза помощникът на президента.

"Освен това ще добавя, че всъщност проектодоговорът от 18 страници, предварително съгласуван от страните, беше прехвърлен в Киев и точно това е текстът на договора, който Владимир Путин показа на срещата с лидерите на африканските държави. Този текст от споразумението, който може да спре военните операции", отбеляза Медински.

По-рано ръководителят на фракцията на пропрезидентската партия "Слуга на народа" във Върховната рада Давид Арахамия заяви, че Русия при преговорите с Украйна през 2022 г. е поискала от нея извънблоков статут, подобен на Финландия.

Първите преговори между Руската федерация и Украйна след началото на специалната военна операция се проведоха в началото на март 2022 г. в Беларус, но те не донесоха осезаеми резултати. На 29 март 2022 г. в Истанбул се състоя следващият кръг, когато Москва за първи път получи от Киев записаните на хартия принципи на евентуално бъдещо споразумение. Той включва, наред с други неща, задължения за неутрален, извънблоков статут на Украйна и нейния отказ да разполага чужди военни оръжия, включително ядрени оръжия, на нейна територия.

Руските войски в киевското и черниговското направление бяха изтеглени, но след това преговорите за уреждане бяха напълно замразени, като според Путин Киев се е отказал от споразуменията. През октомври президентът на Украйна Владимир Зеленски издаде решение на Съвета за национална сигурност и отбрана за невъзможността за водене на преговори с Путин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Корените на това зло са дълбоки , свързани са с колониалното мислене на определена паразитна човешка прослойка.

30.11.2023 21:07:46

Анонимен

Еба си наглостта, Русия която започна тази война, която за две години пет пъти смени целите и причините за тази война, която във всеки един момент може да спре войната, да обвинява друг за нея е цинизъм.

29.11.2023 10:29:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.