• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Виталий Москаленко: Повече от 50 страни предоставят военна помощ на Украйна

Виталий Москаленко: Повече от 50 страни предоставят военна помощ на Украйна

/КРОСС/ Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители е много правилно, важно и навреме - най-после. Това решение е изключително важно за Украйна. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко в предаването „Говори сега" по БНТ.

Украйна иска от България от самото начало различни видове въоръжения. „В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и други", обясни той.

Списъкът е доста широк и разнообразен и според Москаленко той може да бъде удовлетворен по много точки. Предполага, че с всичко изброено в този списък, България разполага.

„По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими", допълни посланик Москаленко.

Той обясни, че времето, в което украинска военна техника може да бъде отремонтирана от българска страна, е прекалено дълго и е неприемливо във военна обстановка.

Украинският посланик посочи, че повече от 50 страни предоставят военна помощ на страната му, но това не ги прави част от военния конфликт.

40% от енергийната инфраструктура на Украйна е унищожена, а това поставя пред сериозен риск населението през зимните месеци. „Имаме крайна необходимост от помощ за оборудване, трансформатори, генератори, резервни части. Изпратили сме молба и към властите на Република България и доколкото знам, Министерски съвет ще разгледа въпроса следващата седмица", заяви посланик Москаленко.

БНТ, „Говори сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не е от значение като какви се смятаме ние, а като какви ни вижда противника.

06.11.2022 17:32:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.