• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Ангел Найденов: Всичко подсказва ескалация на войната в Украйна

Ангел Найденов: Всичко подсказва ескалация на войната в Украйна

/КРОСС/ Срещата за Украйна в американската база „Рамщайн" е ключова, защото става дума за решение на координацията по отношение на военно-техническата помощ, това каза Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, по NOVA NEWS.

„Предоставянето на тежко въоръжение е сформиране на капацитет за настъпателни действия на украинската армия, т.е. достатъчен потенциал, с който тя да може да изтласка руските сили на границата от 1991 г.", това заяви военният експерт Илия Налбантов. Той каза, че е важно да се отбележи, че на Украйна ще бъдат дадени нов клас ракети, които могат да поразяват цели, достигащи в границите на Крим. Налбантов смята, че това ще промени качествено съотношението на силите. „Западните партньори на Украйна изчерпаха целия си ресурс да вразумят Путин и неговото обкръжение. Затова те предоставят достатъчен настъпателен капацитет на украинската армия", бе категоричен той.

Найденов каза, че решението, което включва доставка на бронирани машини, евентуално танкове, ракетни системи и системи от противовъздушна отбрана е не просто прецедент, а нова фаза във военните действия. „Това означава нова динамика на военните действия на украинската армия. Очакванията за примирие остават на заден план. Всичко подсказва ескалация на бойните действия и като цяло на войната", допълни той. Найденов посочи, че въоръжението, което се предоставя на Украйна е както настъпателно, така и отбранително.

Предоставянето на военна помощ от страна на България е обвързано с превъоръжаването и модернизацията на българската армия, поясни Найденов.

Налбантов каза, че оказва действия от държавата, а не от частни компании. „11 месеца само слушаме приказки от българските държавници. Когато държавата предостави, тогава ще кажем, че всичко е наред. Всичко друго е предизборно говорене", поясни той.

„Това, което имаме в експлоатация или е като резерв в българската армия не е предоставено от българската държава на Украйна. Всичко онова, което е предоставено е от частни фирми, които бяха закупили тези платформи години преди това и стояха по складове. Сега в този момент са решили да ги реализират", каза Налбантов. „Държавата към момента не е предоставила един патрон, един боеприпас на украинските въоръжени сили като държава. Всичко е минало възмездно към този момент. Когато това се случи след срещата в „Рамщайн", тогава можем да говорим за решителност", бе категоричен той. Военният експерт каза, че складовете ни са пълни и това, което имаме като резервни може да бъде предоставено, защото след войната то ще бъде излишно за българската армия и за новите технологични изисквания.

По думите на Найденов държавата така или иначе на фона на решението НС чрез МО предоставя и въоръжение, и боеприпаси. България не предоставя тежки оръжейни платформи, допълни той. „Що се отнася до публикацията в „Ди велт" и помощта на България в началните месеци на войната, там се говори за това, че България е покрила 1/3 от нуждите на Украйна за оръжие и боеприпаси и 40% от необходимия дизел. Това очевидно е план, макар и таен, който е задействан от страна на част от предишното правителство", заяви Найденов. Държавата не само не е пречила, но е и улеснила чрез своите механизми износа на това оръжие и гориво, поясни той.

Найденов е на мнение, че този износ се е случвал тайно, защото опасенията от политически сътресения - падане на правителството и политическа криза, които така или иначе се случиха - са основен аргумент за този план.

Той каза, че намираме обяснение в публикацията и за посещението на Петков в Украйна, и посещението на украинския външен министър в България, и за писмото, което внесе украинския посланик при първото решение на НС.

Налбантов каза, че очакваме от Украйна потвръждение, че българско качествено оръжие вече е на бойното поле и участва във военните действия. „Това ще е истината. Всичко останало е в рамките на приказките", допълни той.

По думите на Найденов данните за износ от страна на България на оръжия и боеприпаси са красноречиви - от началото на януари до август са 2,3 млрд. евро, а от 2 август до началото на ноември са 1,4 млрд. евро. „Това са нива, които са 5-6 пъти повече от годишния обем на българския износ за трети страни", допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Идиоти, прости ми Господи.Какви идиоти само. И това ми ти били експерти, не експерти, а експерди. Руснаците мачкат укрите и това ще продължи до момента, когато те решат да спрат. Най-вероятно когато вземат и Одеска и Николаевска области и ги присъединят към Русия. Мислите ли, че има нормален украинец, като изключим тези, които се смята за поляци или унгарци, който не би гласувал за присъединяване към Русия. Кой нормален човек би харесвал стана като Украйна, такава каквато е и която така се грижи за хората си? И никой не може да спре Русия. Е, ще помогнете на Украйна, не че ще има ефект, а какво ще правите когато някой идиот въвлече НАТО в конфликта и руснаците ви подпукат и вас? Плямпала. Може и да не ви харесва действителността, но тя е каквато е, идиоти.

20.01.2023 15:07:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.