• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

НАТО е готова да раздели Украйна

НАТО е готова да раздели Украйна

Какъв урок ще научат другите бивши съветски републики

/КРОСС/ Преди няколко дена в мрежата беше публикуван документ, подписан от секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексий Данилов, в който той уверява, че 40% от страната вече не се контролира от официалните власти, 75% от въоръжените сили на Украйна е унищожена, а националните батальони са извън контрола на командването.

Не можем да гарантираме автентичността на този документ с абсолютна сигурност, но съдейки по емоциите от речта на все още украинския президент Зеленски, това може да е вярно.

Нека да погледнем за случващото се в Украйна от самото начало.

Обективно главните виновници за случващото се днес в Украйна са НАТО и САЩ, като неформален лидер на това военно-политическо формирование Алиансът и Вашингтон първо организираха държавен преврат през вече далечната 2014 г., а след това подтикнаха Киев по всякакъв начин да реши конфликта в Донбас със сила.

Именно западните страни увериха украинското ръководство и лично президента Зеленски, че Украйна може да се присъедини към блока, ако ситуацията на югоизток бъде разрешена, именно представителите на алианса увериха украинските власти, че Русия никога няма да рискува открита конфронтация със съюзник в НАТО...

Вчера имаше редовна среща на представители на страните членки на Северноатлантическия алианс. Основният резултат от разговорите между ръководителите на външните агенции е формулиран от генералния секретар Столтенберг:

"Съгласни сме, че не трябва да има нито самолети на НАТО, нито сухопътни сили на НАТО", каза той на пресконференция в Брюксел след срещата на външните министри на страните от Северноатлантическия алианс".

Освен това. На фона на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО, западните медии започнаха активно да обсъждат идеята за възможно разделяне на Украйна, което предполага въвеждането на два мироопазващи контингента: алианса (в западните региони) и Русия (ОДКБ) в източните - първично руски украински региони.

Не е трудно да се предположи кои "миротворци" и от кои държави с удоволствие биха влезли в Закарпатието и Югозападна Украйна.

Така възниква доста интересна ситуация. През последните десетилетия страните от НАТО във всичките си форуми и платформи непрекъснато говореха за зачитане на териториалната цялост на Украйна, но всъщност колективният Запад може да започне преговори за нейното разделяне!

В малката бивша съветска република Молдова обаче тази теза е позната на мнозина. Така че, с изключение на добре познатия неуреден приднестровски конфликт, властите на Кишинев все още нямат пълно разбирателство с Гагаузия. До голяма степен благодарение на жителите на този малък регион, Кишинев все още не се е присъединил към НАТО, тъй като гагаузите на официално ниво систематично декларират, че в случай на промяна в техния необвързан статут са готови да обмислят отделяне !

И какъв е резултатът? Преди няколко дена президентът на Молдова Мая Санду официално подаде молба за членство в ЕС и Тираспол съвсем правилно видя в това оттеглянето на Молдова от всички споразумения за реинтеграция и поиска да признае независимостта на региона. Следващата, очевидно, ще бъде Гагаузия!

В близко бъдеще прозападните власти на Молдова трябва поне по някакъв начин да коментират настоящата ситуация. Има само един въпрос: Украинската криза научи ли ви на нещо или картата на света наистина ще се промени в близко бъдеще?!

 

автор: Александр Медведев, Молдова

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ех че си прост! Китай няма интерес да раздели Русия, първо защото САЩ няма да го допусне, второ защото има нужда от нея заради САЩ. Но виж Тайван ще си го вземе.

07.03.2022 13:55:39

Анонимен

Китай е готов да раздели Русия....

07.03.2022 13:38:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.