• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Захарова: Западните държави да спрат въоръжаването на Украйна, ако искат преговори

Захарова: Западните държави да спрат въоръжаването на Украйна, ако искат преговори

/КРОСС/ Западните държави, ако искат преговори за Украйна, трябва да спрат да я въоръжават. Това заяви пред "Известия" официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. Така тя коментира изявленията на ръководителя на швейцарската дипломатическа служба Игнацио Касис за необходимостта от привличане на Москва в дискусиите за Украйна.

"Ако говорим за желанието на отделните страни да намерят изход от задънената улица, в която ги вкара Вашингтон, това е друга тема. Тогава те трябва да спрат да доставят оръжие на Украйна, да не приемат антируските санкции и да не правят русофобски изявления", отбеляза Захарова.

Захарова подчерта, че ако подобна реторика е насочена към въвличане на Москва в западен план в някакъв психеделичен процес и повлияване на нейните фундаментални подходи, няма да е възможно да се примами Руската федерация в този "капан".

Припомняме, че Швейцария иска да настани Русия на масата за преговори.

Повече от 80 делегации от цял свят взеха участие в конференция в Давос, посветена на предложенията на Украйна за постигане на траен мир, т.нар. формулата за мир на Зеленски.

Съгласието по основните принципи за мирно решение на такова широко равнище може да помогне за това един ден Русия да седне на масата за преговори, заяви в неделя швейцарският външен министър Игнацио Касис. Той настоя също и Китай да се включи в разговорите.

В първите месеци на войната, когато все още се търсеше подходящ посредник за мирни преговори, Швейцария беше сред спряганите възможности като страна с неутрален статут и дори изрази готовност това да се случи. Заради финансовата и хуманитарна подкрепа, която Швейцария оказва на Украйна, както и заради присъединяването към западните санкции, Русия отхвърли тази перспектива.

Украйна разчита на провеждането в бъдеще на голям международен форум, където световните лидери да утвърдят общите принципа на урегулиране на войната.

Представители на Русия на срещата по традиция няма, доколкото и Москва не признава украинската формула на мира, отговаряйки й с тезата за признаване на "фактическото състояние на нещата" и "реалностите", което означава и изключване на окупираните от руската армия области на Украйна, където и в момента са фронтовите линии.

Украинският президент Владимир Зеленски никога няма да се съгласи на замразяване на войната с Русия. Това заяви в Давос ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак.

"Този президент и този негов екип никога няма да се съгласят или да приемат замразяване на конфликта. Това е неприемливо за украинското общество. Украйна няма нужда от замразени конфликти. Украйна се нуждае от справедлив свят и иска да предотврати всяка потенциална агресия в бъдещето и използва тази възможност", заяви той.

Йермак отбеляза, че всички участници в четвъртия кръг от преговорите по "мирния план" на Украйна имат обща визия по въпросите за независимостта на Украйна, нейната териториална цялост и Хартата на ООН, но не всички позиции са абсолютно еднакви.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако Сталин не се беше опънал на Хитлер, къде щеше да се спре немската армия, след като за броени дни беше превзела целия запад. Всяка прехвалена западна страна падна за по-малко от месец. Рекордът е 6 дни. Дори по време на войната и Рузвелт и Чърчил ревяха на Сталин да активира действията си за да отслабне натиска върху западните съюзници, че то буксуваха, то им се налагаше да отстъпват. Оставям настрана тактика на западняците. То про време на война може би е приемливо, ама те в Германия и в части от Италия камък на камък не оставиха. И биеха основно по цивилните и по заводите. Та да се радват западняците, че беше Русия. Иначе и досега във Велкобритания основен език щеше да е немския. Това дали отговаря на по-долния въпрос?

15.01.2024 12:38:34

Анонимен

Ех навремето, ако запада бе спрял доставките за СССР, къде ли щеше да е отишъл Хитлер....

15.01.2024 11:24:17

Анонимен

Зеления отиде да плаче в Давос с вид на просек сред велможи. Дано се намери някой прислужник да му забърше сълзите. Ако Украйна се нуждае от справедлив вят, то Русия още повече се нуждае от зачитане правата на руснаците, живеещи в предвоенните граници на Украйна.

15.01.2024 11:11:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.