• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Николай Патрушев: Украйна не е единствената тестова площадка на САЩ за биологични оръжия

Николай Патрушев: Украйна не е единствената тестова площадка на САЩ за биологични оръжия

/КРОСС/ Украйна не е единствената тестова площадка на Съединените щати за биологични оръжия. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

По негови думи Вашингтон поглежда и към други бивши съветски страни.

"Осигуряването на медицинска и биологична сигурност на територията на Шанхайската организация за сътрудничество остава сериозно предизвикателство. Както многократно беше заявявано на нашите срещи, има неопровержими доказателства за мащабна биологична дейност на Вашингтон в Украйна", посочи той по време на 19-ата годишна среща на секретарите на съветите за сигурност от страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се провежда в Астана, столицата на Казахстан.

"Украйна не е единствената страна, която се превръща в тестова площадка за биологични оръжия. На други бивши съветски страни също е хвърлено око", отбеляза секретарят на руския Съвет за сигурност.

Ето защо е изключително важно да се обсъдят начините за осигуряване на биологична сигурност в рамките на ШОС, добави той.

"Смятаме, че е от изключителна важност да се създаде механизъм за редовни експертни консултации по биосигурност в платформата на ШОС, който ще включва в частност министерствата на външните работи на страните членки", отбеляза Патрушев.

В началото на войната Русия започна да разпространява множество обвинения спрямо Украйна за разработване на биологични и химически оръжия. Преди това имаше публикации с твърдения за подготовка за ядрени оръжия.

Беше съобщено, че биолаборатории в Лвов са работели с патогените на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогените на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според Москва дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за "реформиране" на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

Въпреки твърденията си обаче до този момент Русия не е предоставила доказателства за съществуването на такива лаборатории в Украйна.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.