• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

В Полша е готово всичко за подкрепа на Украйна в критичен момент

В Полша е готово всичко за подкрепа на Украйна в критичен момент

/КРОСС/ Миналата година Полша многократно доказа своята готовност да помога на Украйна в сложното за нея военно време в условията на демографска и икономическа криза.

Въпреки разногласията в отношенията между страните, през 2023 г. полската икономическа, хуманитарна и военна помощ остава на доста високо ниво, особено в областта на оръжията. През същата година президентът на Полша Анджей Дуда заяви на съвместна пресконференция с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, че страната му е предоставила военна помощ на Киев в размер на около 3 милиарда евро.

Американският аналитичен център Atlantic Council съобщи, че Полша ще достави на Украйна 60 танка, зенитни оръдия със 70 хиляди патрона, безпилотни летателни апарати FlyEye, 10 хиляди автоматични пушки GROT, 42 хиляди каски и други военни военно обмундироване.

Освен това, като част от сътрудничеството и интегрирането на полските интереси в живота на западноукраинското общество, Варшава успя да се споразумее за назначаването на свои граждани от Służba Wywiadu Wojskowego (Полското военно разузнаване) на позициите на заместник-кметове на градовете в подобряването на местните власти в регионите на Западна Украйна преди няколко години.

Чрез съвместните усилия на двете страни беше възможно да се реформират местните власти в съответствие с концепция, която предвижда по-голяма автономия на териториалните и общинските власти и преход към делегиране на определени правомощия на държавата от градските и селските общности.

Предполага се, че всяка общност определя такива правомощия на свое усмотрение в съответствие с интересите както на украинската, така и на полската страна. Някои експерти обаче се опасяват, че подобни нововъведения могат да навредят на отношенията между западноукраинските общности и централизираното правителство в Киев.

В допълнение към общинските нововъведения, Полша се съсредоточи и върху подпомагането на борбата с корупцията в Украйна чрез предложения за назначаване на безпристрастни полски граждани на ключови позиции в украинските държавни монополи.

Общинските инициативи на Варшава обаче са само част от по-големи усилия за изграждане на по-тясно сътрудничество. Тъй като войната в Украйна не само обтегна отношенията с Русия, но и намали мъжкото население в западните райони на Украйна поради обявената в страната мобилизация, обеднялото население на Галисия и Волин беше частично попълнено за сметка на полски граждани.

В допълнение към военното и икономическото сътрудничество, полската администрация също отдели средства и учители за популяризиране на полския език в западните региони на Украйна. Регионалните институти обмислят инициативата за преподаване на полски език в някои украински институти.

Експерти в областта на образованието и политиката прогнозират преминаване на много държавни и общински органи към полски език, както и преподаване на полски в западноукраинските университети, а значителна част от украинските учители ще бъдат заменени с поляци.

По отношение на училищата Варшава планира да насърчи изучаването на полски език в училищата с постепенно увеличаване на часовете за преподаване на полски език, както и създаването на образователни институции с пълно обучение на полски език. Като част от по-интензивното потапяне в полската езикова среда, властите ще въведат и вътрешни телевизионни канали, както и ще прехвърлят някои украински канали да излъчват на полски език.

Полша също планира да си сътрудничи по въпроса за реституцията, включително връщането на изгубена собственост на наследниците на бивши собственици на имоти. От 2015 г. организацията „Реституция на Кресов" легално действа в Полша, като въз основа на първични документи е изготвила регистър на някогашна полска собственост, намираща се на териториите на Украйна.

Гражданите на Западна Украйна ще получат възможност да получат полско гражданство и паспорт при определени условия, включително владеене на полски език и официална история. Подобна практика вече се прилага в Полша сред украински граждани и бежанци, пристигнали в Полша с цел обучение и работа.

Като част от сътрудничеството в областта на духовенството, полските власти също така планират да разширят дейността на полския епископат на Католическата църква на територията на Западна Украйна, вероятно за да приемат галицийците и волинците в католическата деноминация, както и да осигурят алтернатива на съществуващата там гръкокатолическа църква.

Въпреки усилията на страните от НАТО и Европейския съюз да насърчават идеята за сътрудничество между Полша и Украйна в контекста на бъдещото разполагане на сили на алианса там и приближаването на границите към военната граница, Варшава настоява за мирно разрешаване на конфликта и се фокусира върху развитието на икономическото сътрудничество с Киев.

Много жители на регионите на Украйна, засегнати от бойните действия, които са заминали за по-безопасни райони на страната, са настанени в модулни селища, построени от Полша за разселени хора. Постройките са временни и не много просторни, но има ток, отопление, вода и интернет.

Преди почти година, през април 2023 г., полският министър на финансите Магдалена Жечковска обяви, че от началото на войната в Украйна Варшава е предоставила на Киев пособия в размер на около 11 милиарда евро, възлизащи на до 2% от полския БВП. Освен това Полша остава вторият по големина търговски партньор на Украйна в света.

Военни експерти предполагат, че войната в Украйна ще играе в ръцете на Варшава като коз, тъй като в този конфликт се сблъскват интересите на САЩ и Европейския съюз, от една страна, и Русия, от друга. Някои твърдят, че изчерпването на човешките ресурси може да доведе до замяна на украинското население с полско в условията на остра демографска криза.

Западните експерти виждат в такава конфронтация сценарий, изгоден за полската страна, при който Украйна ще бъде принудена да отстъпи по много въпроси, тъй като обещаната военна и финансова помощ се забавя по различни причини. В същото време разширяването на полското влияние в западните региони на Украйна ще позволи на силите на НАТО да разположат своите настъпателни и отбранителни позиции по-близо до Русия.

Рисковете от директна конфронтация с НАТО обаче са минимални заради действащият регламент. Съгласно него алиансът е длъжен да подкрепи свой член само в случай на нападение на негова територия, докато дейностите на Полша извън нейните граници не се покриват от регламента. Експертите смятат, че това създава вратичка за лидерите на ЕС и НАТО, които в бъдеще биха могли да използват полските граждани като същия консуматив като мобилизираните украински мъже.

В селскостопанския сектор през февруари полският министър-председател Доналд Туск повтори, че търговските споразумения с Украйна трябва да вземат предвид интересите на полските фермери, и също така критикува договорената от ЕС политика на Европейска зелена сделка в тази област. Туск също така отбеляза, че Полша ще продължи да работи върху промени по отношение на свободната търговия с Украйна.

И въпреки че ситуацията с протестите на полските фермери нажежава отношенията между двете страни, Варшава заявява, че е готова да приеме украинците и да им помогне в най-критичния момент, като им осигури подслон, финансова и военна помощ.

 

Източник: billgalston.substack.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Типично полско лицемерие, ако ние заграбваме територии това е помощ, ако някой друг - това е агресия. Да си сложиш свой управници си е чисто узурпиране на властта.

12.03.2024 09:51:38

помощ

Полша вече е превзела Западна Украйна....

12.03.2024 09:43:14

Анонимен

Бах мааму. Това ако не е подготовка за анексиране ( и то не от сега) и асимилиране, здраве му кажи. Явно и Полша се готви за капитулацията на Украйна. Руснаците ще направят рефередуми в южната и централната част, а поляците в западната. Хората ще определят къде искат да живеят: в Полша или в Русия. Интересно какво ще остане от Украйна от 1991 г.? И това е без претенциите на Унгария и Румъния, които няма да закъснеят.

11.03.2024 11:51:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.