• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Песков: Целта на срещата между Путин и Зеленски не може да бъде разрешаването на конфликта в Украйна

Песков: Целта на срещата между Путин и Зеленски не може да бъде разрешаването на конфликта в Украйна

/КРОСС/ Целта на евентуална среща между президентите на Руската федерация и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски не може да бъде намирането на начини за разрешаване на конфликта в Донбас. Това заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.

„Президентът [на Руската федерация Владимир Путин] абсолютно ясно изрази отношението си към инициативата", припомни Песков, като повтори, че Русия не е страна в конфликта.

„Москва е убедена, че единствената правилна стъпка за постигане на решения може да бъде само прилагането на Минските споразумения и комплекс от мерки, както и установяването на пряк диалог с представителите и ръководството на двете самопровъзгласени републики", отбеляза говорителят на Кремъл.

Както отбеляза прессекретарят на руския президент, изявлението на Зеленски, че срещата е необходима за обсъждане на конфликта в Донбас, не съвпада съвсем с виждането на руския президент. „Затова във всеки случай има още много подробности, които трябва да бъдат изяснени", каза Песков.

Според него заместник-ръководителят на президентската администрация на Руската федерация Дмитрий Козак е в постоянен контакт с кабинета на президента на Украйна. Отговаряйки на въпроса дали е възможно срещата да се проведе на друго място, освен Москва, Песков посочи, че Киев все още не е предложил конкретни локации.

На 20 април Зеленски предложи на Путин да се срещнат „навсякъде в Донбас, където протича конфликтът". На 22 април руският лидер, говорейки за предложението на президента на Украйна, отбеляза, че „ако говорим за обсъждане на проблемите на Донбас, то на първо място ръководството на Украйна трябва да се срещне с лидерите на ЛНР и ДНП". С това, според Путин, трябва да започне уреждането на конфликта в Донбас и след това тези въпроси трябва да бъдат обсъдени с всяка трета държава, включително Русия. В същото време президентът на Руската федерация добави, че е готов да приеме Зеленски в Москва по всяко удобно за него време, но само за обсъждане на развитието на двустранните отношения между страните.

В понеделник президентът на Украйна, коментирайки това изявление, заяви, че е възложил на ръководителя на кабинета си Андрий Ермак да организира среща с Путин. Зеленски добави, че за него е важна същността на срещата, а къде точно ще бъде - са подробности. Украинският президент каза още, че на срещата с Путин е готов да обсъди положението на рускоезичните граждани и църквата в Украйна.

Контакти на страните

Администрацията на президента на Русия и кабинетът на президента на Украйна поддържат постоянен контакт по въпроса за възможна среща между Владимир Путин и Владимир Зеленски. Това съобщи във вторник прес секретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. „Заместник-началникът на кабинета на [руския президент Дмитрий] Козак е в постоянен контакт с администрацията на президента на Украйна".

Зони за срещи

Освен това, според прессекретаря, Киев все още не е предложил алтернатива за място на евентуална среща на президентите на Руската федерация и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски.

Песков отбеляза, че дневният ред на евентуална среща на президентите изисква изясняване на много подробности.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.