• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Сергей Рябков: Вашингтон умишлено "прикрива и замъглява" военно-биологичната си дейност в Украйна

Сергей Рябков: Вашингтон умишлено "прикрива и замъглява" военно-биологичната си дейност в Украйна

/КРОСС/ Вашингтон умишлено "прикрива и замъглява" военно-биологичната си дейност в Украйна, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, съобщава ТАСС.

„Обстоятелствата, възникнали при провеждането на специалната военна операция, позволиха да се погледне отвътре какво се случва по предложение на САЩ в тази област (военно-биологична активност в Украйна – бел. ТАСС), която Вашингтон умишлено прикрива, замъглява всяка възможност други членове на международната общност поне да разберат какво, къде, как и по какви причини, с каква цел се извършва от тази страна“, каза още Рябков на заседание на парламентарна комисия за разследване на обстоятелствата, свързани със създаването на биолаборатории от американски специалисти на територията на Украйна.

„Разкритите факти за провеждане на военно-биологични дейности в Украйна показват, че функционирането на биолаборатории на територията на тази страна, включително подразделение на централния санитарно-епидемиологичен отдел на военното ведомство на Украйна, е било насочено към повишаване на патогенните свойства на патогените на чума, антракс, холера и други смъртоносни болести, включително чрез използване на методи на синтетична биология“, добави Рябков.

Дипломатът подчерта, че Агенцията за намаляване на военните заплахи, свързана с Пентагона, играе водеща роля във финансирането и провеждането на повечето военни биологични изследвания.

Русия изготвя пакет от документи, за да започне официално разследване на военно-биологичните дейности в Украйна в близко бъдеще, каза заместник-министърът на външните работи на Русия.

„Имаме намерение да вървим в посока стартиране на официално разследване на дейността на биолабораториите, инициирано от Съвета за сигурност на ООН. Това наистина е така. Това ще се случи в близко бъдеще. В момента всъщност формираме пакет от необходими документи за това“, коментира Рябков.

Според него противниците на Русия ще се проявят като безскрупулни играчи в Съвета за сигурност на ООН, ако възпрепятстват разследването.

„Ако по политически или геополитически причини нашите противници, нашите опоненти започнат да поставят прът в колелата ни, това само ще ги изобличи като безскрупулни играчи в Съвета за сигурност на ООН, водени от цели и съображения, които нямат нищо общо със задачите за укрепване на сигурността и установяване на истината“, заяви Рябков.

Реакцията на противниците на Москва по отношение на биолабораториите в Украйна показва, че Русия "е уцелила корена на проблема", смята още руският зам.-министър.

Според дипломата Руската федерация е загрижена за биологичната активност на САЩ в различни региони на света.

„Загрижени сме за биологичната активност на Съединените щати, която може да има и военно измерение, не само в Украйна, но в други региони на света“, подчерта Рябков.

Военнобиологичната дейност на територията на Украйна, осъществявана със съдействието на Вашингтон, не е нещо уникално и се вписва в курса, който САЩ следват дълги години за разработване на военно-биологични програми, каза Рябков.

„Военно-биологичната дейност на територията на Украйна, осъществявана със съдействието на САЩ, за съжаление, не е нещо уникално. Подобна дейност се вписва в политиката, провеждана от Вашингтон в продължение на много години и десетилетия за разработване на военно-биологични програми, както и да получат контрол върху изследванията, провеждани там“, добави Рябков.

Но стъпките в постсъветското пространство, според заместник-министъра, разбира се, привличат вниманието на Русия. Рябков посочи, че обстоятелствата, възникнали във връзка с провеждането на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна, са дали възможност да се погледне отвътре какво се случва по предложение на САЩ в тази област.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.