• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Лондон: Русия смята да минира пътя на украинските кораби със зърно

Лондон: Русия смята да минира пътя на украинските кораби със зърно

/КРОСС/ Русия има намерение да минира морския граждански коридор, по който в момента се изнася украинско зърно в Черно море.

За това предупреждава в извънредна сводка британското военно разузнаване, публикувана вчера късно вечерта. Коридорът бе наречен от самата Украйна "хуманитарен" и бе обявен през август месец, след като Русия прекрати участието си в зърнената сделка, сключена под егидата на ООН и с посредничеството на Турция.

"Разсекретените днес данни предполагат, че Русия може да продължи да атакува цивилни кораби в Черно море, включително чрез поставяне на морски мини в подходите към украинските пристанища", се казва и в изявление на британското външно министерство.

Едновременно с това Русия ще се опита да обвини Украйна за взривяването на цивилни кораби и да прехвърли отговорността за това на Украйна.

Великобритания твърди, че разполага с възможности за разузнаване и наблюдение на дейностите на Русия в Черно море, които й позволяват да установи и публично да заяви руското участие в атаки срещу цивилни кораби.

"Светът наблюдава внимателно - и ние виждаме през циничните опити на Русия да обвини Украйна. Ние и нашите съюзници сме обединени в противопоставянето на Путин и неговите опити да навреди на Украйна и по този начин да навреди на целия останал свят", се казва в изявлението на външното министерство.

Британското външно министерство посочва и данни на украинските власти, според които от началото на бомбардировките срещу украински пристанища в южните области на Украйна, които Русия започна интензивно да провежда през август месец, са повредени или унищожени 130 обекта от инфраструктурата и около 300 000 тона зърно.

Вчера военноморските сили на Украйна съобщиха, че се очакват още 12 товарни кораба да влязат в новосъздадения коридор за корабоплаване в Черно море напът за украинските пристанища.

Още през август месец Турция, която в лицето на президента си Реджеп Ердоган с лична среща с Владимир Путин се опита да реанимира зърнената сделка под егидата на ООН, предупреди, че не счита новия коридор за износ на Украйна за безопасен и маршрутите са рискови. Турските официални власти тогава предупредиха, че "винаги има риск да се сблъскаме със сцени на насилие при решение, в което Русия не участва".

Предупреждението дойде и след като руският военен кораб "Василий Биков" откри предупредителен огън по плаващия под флага на Палау сухотоварен кораб "Шукру Окан" в югозападната част на Черно море напът за Украйна и по-точно към украинското пристанище Измаил. Въпреки това предупреждение Турция обяви готовност да пропуска украинските кораби през Босфора.

Припомняме, че преди две седмици експлозия стана на товарния кораб SEAMA, когота той се е намирал край бреговете на град Сулина, румънско пристанище в окръг Тулча, в близост до границата с Украйна.

Още с излизането си от Зърнената сделка Русия обяви, че всички кораби, които се придвижват към украинските пристанища във водите на Черно море, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари.

Отделно на това няколко пъти през това лято Москва удължава предупреждението си за провеждане на военно учение в Черно море, като територията за това обхващаше и част от българската икономическа зона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Лондон: Русия смята да минира пътя на украинските кораби със зърно. По скоро наглосаксите са на път да го направят, както взривиха Северен поток, па после рашките са виновни. Ей, голям е зора да набутат България в тази война, да мрем за кефа на сащисаните изроди.

05.10.2023 22:51:23

Анонимен

Хайде стига глупости. Първо Русия никога не е атакувала хуманитарни транспорти, които е имала възможност да провери за оръжие. Второ- така формулирано звучи като не особено интелигентна манипулация: .... разсекретените данни ( къде са даннните?) предполагат ( ???) нещо си, а това за мините е съвсем изсмукано от пръстите( всичките мини в Черно море са украински, руските са останали от Втората световна война) Да го духат британските служби ( и тези, които говорят от тяхно име). Слава на Русия.....

05.10.2023 21:31:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.