• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Искрен Иванов: Новото поколение ракети, което получи Киев, може да носят тактически ядрени бойни глави

Искрен Иванов: Новото поколение ракети, което получи Киев, може да носят тактически ядрени бойни глави

/КРОСС/ Ако Украйна беше послушала САЩ и беше фокусирала ресурсите си в една точка, вместо да ги разпръсва по цялата фронтова линия, щеше бъде много по-лесно да се осъществи ефективна контра офанзива. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България" експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов.

Според него атаката на Русия над Харков има три цели.

„Първата е оперативно-тактическа и цели да отклони украинското внимание от фронтовата линия, така че действията да се разлеят и това да обърка украинците. Втората е стратегическа. Задачата е Русия да използва това нападение над Харков като отправна точка за новата си контраофанзива, която се очаква в края на май или началото на юни. Третата цел е чисто психологическа - Русия да покаже, че още има ресурси и превъзхожда Украйна - стара стратегия от Втората световна война. Съмнявам се, че Русия има ресурсите да превземе Киев, най-малкото защото САЩ вече дадоха ракети с далекобоен обхват на действие на украинците", поясни той.

„Така Украйна ще може да стреля по окупираните територии, но не и отвъд тях. Това е идеята - да може да се спре руското настъпление, без да се поразяват цели директно на руска територия. Тук има една друга любопитна подробност. Новото поколение ракети, което получи Украйна, може да носи тактически ядрени бойни глави. Това означава, че САЩ теоретично се подготвя и за възможно най-лошия сценарий. Имаше съмнение в края на 2022 г., че Путин е обмислил употреба на тактическо ядрено оръжие в Украйна, но тогава Си Дзинпин му каза, че това ще е червена линия в техните отношения. Затова Путин се разколеба. Дали обаче в сегашните условия това отново ще се случи, не се знае", допълни Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Още един на яслата зобат си зобат, но все по малко и по малко хора по света и у нас им вярват, но нали трябва да си заработят зобта !

14.05.2024 14:41:58

Анонимен

Дейба идиота. Откъде ги намирате все такива специалисти. Като им чета простотиите се сещам за един сладък клип, май беше озаглавен Меринджей ( от мениджър). Та и този така. Руснаците все някога трябва да я свършвата тази война. Естествено с победа. Стараят се да не убиват много укри и затова унищожавата военната инфраструктура и енергийната система, която я обслужва. Така без много жертви ще принуди укрите да капитулират. Руснаците могат да си правят каквото си искат защото имат преимущество във всичко. В този ред на мисли, военното преимущество дава възможност за стратегически и тактически маньоври. За руснаците победа е когато постигнат целите, за които каза Путин: демилитаризация и денацификация. Това означава че руснаците ще си вземат обратно всичко което преценят, че тяхно и ще оставят на укрите 2-3 области в Западна Украйна, където да се скрият укронацистите. Тези области ако иска да си ги взема Полша, ако не иска - да става каквото ще. Да ги взема който иска. Другото е на Русия. И всичко това ще се случи може би тази година, най-късно средата на следващата. И нищо не може да го промени. Слава на Русия.

14.05.2024 12:58:41

Анонимен

Китайците много добре разбират отношенията Русия-САЩ затова поведението им изглежда малко странно.

14.05.2024 11:00:49

Анонимен

Замислял ли се защо Путин нарече конфликта в Украйна СВО, а не война, има огромна разлика.

14.05.2024 10:55:41

Анонимен

ЕС налапа американската стръв да наложи санкции на Русия и да се откаже от нейните ресурси, от което пострада той, а не Русия.

14.05.2024 10:51:58

Анонимен

Г-н експерт по военни дела много си слаб по политическата глобална ситуация. Военната обстановка в Украйна се базира на договорка между Русия и САЩ иначе Киев отдавна да е руски.

14.05.2024 10:41:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.