• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Le Figaro: Поражението на Русия е невъзможно – ресурсите на Путин не са изчерпани

Le Figaro: Поражението на Русия е невъзможно – ресурсите на Путин не са изчерпани

/КРОСС/ Поражението на Русия в конфликта е невъзможно, пише колумнистът на Le Figaro Рено Жирар. Тя все още има много ресурси, както военни, така и политически. От друга страна, западната помощ също няма да позволи Украйна да загуби. За излизане от задънената улица страните се нуждаят от реалистичен мирен план, заключава авторът.

От гледна точка на стратегията нито една от двете конфликтни страни няма да може да наложи своята стратегия на врага в обозримо бъдеще. Никой не може да бъде победител.

На азиатския форум за сигурност Shangri-La Dialogue в Сингапур Индонезия предложи нов мирен план за Украйна. Той предполага незабавно прекратяване на огъня на сегашната фронтова линия, последвано от създаване на обширна демилитаризирана зона по тази граница, където ще трябва да бъдат изпратени мироопазващи сили. Съдбата на регионите, изцяло или частично окупирани от Русия, ще се решава на референдуми под наблюдението на ООН.

Правителството на Джакарта предприе тази инициатива, защото смята, че е дошъл моментът за прекратяване на боевете. Стратегически никоя от двете конфликтни страни няма да може да наложи визията си на врага в обозримо бъдеще. Никой не може да спечели. Близките до Кремъл руски идеолози, носталгични по Екатерининската „Новоросия“, може още да мечтаят да превземат Одеса, но това няма да се случи. Украйна се превърна в непревземаем бастион благодарение на смелостта на своите войници и високотехнологичните оръжия, доставени от Запада. <...>

Путин не се отчайва

Що се отнася до украинците, те все още чакат мащабната контраофанзива, обявена през последните месеци. Без решителна военна победа Киев няма да може да наложи своя мирен план на Москва, който президентът Зеленски очерта на срещата на върха на Г-20 в Бали на 15 ноември 2022 г. Той съдържа четири точки – „справедливи“ от гледна точка на международното право, но нереалистични от геополитическа гледна точка: признаване от страна на Русия на нейната „агресия“, „връщане“ на Крим на Украйна, съдът срещу „военнопрестъпниците“, обществеността изплащане на репарации (единственият вариант, приемлив за Кремъл, беше неусетно възобновяване на отстъпките за газ, доставян на украинците, както се практикуваше от 1992 до 2008 г.). Само отчаян Путин би се съгласил на подобни условия.

Но засега руският президент не е обезсърчен. Неговата армия не е отстъпвала след изтеглянето от Херсон през октомври 2022 г., няма протести вътре в страната и подкрепата за Москва от останалия свят (незападен) не е отслабнала, което видяхме на срещата на върха на БРИКС, която се проведе в Кейптаун на 3 юни 2023 г. с участието на Сергей Лавров.

Съвсем очевидно е, че военната специална операция <...> нанесе големи щети на Русия (загуба на престиж, напускане на прозападните елити, прекратяване на изгодната търговия със Запада, отслабване на политическото и културно влияние върху бивши съветски републики), но Путин все още не се е изтощил. Неговият ресурс, както и ресурсът на страната му, все още не е изчерпан.

Днес човек не може да бъде сигурен нито в поражението на Украйна (предвид мащаба на предоставената й западна финансова и военна помощ), нито в поражението на Русия (поради стратегическата дълбочина на мисленето на страната и нейния квазисъюз с Китай). Към това трябва да се добави и умората на пехотата. <...> Що се отнася до украинците, те все повече се чудят дали си струва да умират за рускоезичните региони – Донбас и Крим.

Политиката на "моркова"

Именно в тази безизходица може да се появи реалистичен мирен план. Индонезийската инициатива е добра. Изключително важно е Западът да добави към него част от политиката на „моркова“, за да избави враждуващите страни от вреден както за тях, така и за целия свят екстремизъм.

Украйна трябва да получи реални гаранции за сигурност, защото помни, че ангажиментите за териториална цялост (в замяна на отказ от атомно оръжие), дадени й на конференцията в Будапеща (декември 1994 г.), не бяха изпълнени. ЕС и САЩ трябва да отделят огромни средства за инвестиции в инфраструктура. Украйна трябва да почувства, че след десет години може да стане новата Полша.

Президентът на Франция не без основание предложи да се разработи архитектура за сигурност на Москва, дори и само за да се освободи от „комплекса на обсадното състояние“ (натрапчиво усещане за обсада – бел. ИноСМИ). Може да се предложи постепенно премахване на западните санкции в зависимост от дела на финансовото участие на Русия във възстановяването на украинската икономика.

Международният наказателен съд е прекрасно изобретение, но усилията му за суперсила, независимо дали са Вашингтон или Москва, са неефективни. Днес е необходимо спешно да спрем изтребването на украинската и руската младеж.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Най лошото е , че тази война се води и с нашите пари. ЕС наля доста вместо да подкрепи бедстващата европейска икономика. На Урсола и е време да си ходи, още не ми побира главата как една жена с толкова деца руши бъдещето на собствените си деца.

08.06.2023 10:58:10

Анонимен

Изтощаването на Русия ще са окаже бумеранг към Запада. Въпрос е кой ще издържи. Русия има предимство – националната кауза на руснаците да защитят отечеството си. На Запад националистите са само по политическия връх.

07.06.2023 20:35:40

Анонимен

Неразбираемо е как украинците на могат да разберат, че Украйна и украинският народ не са грижа на Щатите и техния сателит ЕС. Основна цел е изтощаване на Русия и отстраняването й от световния пазар. Когато го разберат ще стане страшно за настоящото украинско политическо ръководство, което сега богатее от чуждите грандове.

07.06.2023 20:22:44

Анонимен

Нищичко не са разбрали. Русия може да смачка украинците много бързо, но тогава от украинска страна ще има много жертви, което Путин иска да избегне, с оглед следвоенните отношения между народите. Между народите, а не между държавите защото от Украйна след войната няма да остане почти нищо, като територия и като население. Западната помощ е функция на възможности и одобрение от страна на хората. Политиците могат да злоупотребяват и да лъжат дълго, но не и безкрайно. Не е зле западът да започне да свиква с идеята, че бъдеща Украйна отново ще бъде руски сателит или по-голямата част от територията и ще бъде присъединена към Русия, като това ще е избор на хората. А що се отнася до санкциите, то тяхната отмяна е по-важна за запада, отколкото за Русия. Когато имаш търсени суровини, винаги ще намериш нови купувачи.

07.06.2023 13:30:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.