• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Антъни Блинкен: „Северен поток 2“ е пагубен за Украйна

Антъни Блинкен: „Северен поток 2“ е пагубен за Украйна

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкeн потвърди в Киев подкрепата на Вашингтон за Украйна, където от седем години се води война с проруски сепаратисти, а наскоро имаше изостряне на напрежението с Русия, предаде Франс прес.

"Тук съм по една много проста причина, да потвърдя категорично, от името на президента Байдън, нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета на Украйна, на нейната териториална цялост и нейната независимост", каза Блинкeн.

Това е първа визита в Украйна на високопоставен представител на САЩ откакто администрацията на Джо Байдън пое властта през януари.

В разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба Блинкeн изтъкна, че Съединените щати са решени да помогнат на Украйна да засили демокрацията си, да изгради институции и да напредне с антикорупционните реформи. САЩ и Европа от години очакват Украйна да отбележи значителен напредък в борбата с корупцията, отбелязва Франс прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта, че Украйна "наистина оценява" помощта, която получава от САЩ от 2014 г.През 2014 г. украинската революция свали от власт проруския президент на страната, което доведе до анексията на украинския полуостров Крим от Русия и до конфликта в Източна Украйна между украинските сили и проруските сепаратисти, отбелязва Франс прес.

Блинкен също заяви, че руският газопровод „Северен поток 2" служи на интересите на Москва и е „пагубен" за Украйна.

„Той отговаря на интересите на Русия, подкопава интересите на Европа и противоречи на принципите на ЕС относно енергийната сигурност - да не изпада в зависимост от една държава, в случая, от Русия. И, разбира се, той е пагубен за Украйна, Полша и други европейски страни", заяви Блинкен.

Американският държавен секретар Блинкън ще разговаря днес и с украинския президент Володимир Зеленски, след което двамата се очаква да дадат обща пресконференция.

Блинкън осъществява визитата си на фона на засиленото напрежение между Украйна и Русия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много реване, много нещо. Явно потокът все пак ще съществува!

06.05.2021 17:48:10

Анонимен

Защитават се не интересите на Украйна, а украинските крадци на руски газ.

06.05.2021 15:03:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.