• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ISW: Русия отговори предизвикателно на срещата на НАТО

ISW: Русия отговори предизвикателно на срещата на НАТО

/КРОСС/ Руските сили извършиха поредица от удари с безпилотни самолети Shahed 131 и 136 в Украйна на 11 юли, вероятно в демонстративен отговор на срещата на върха на НАТО през 2023 г. във Вилнюс и за да застрашат сделката за зърно в Черно море. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са свалили 26 от 28-те руски безпилотни самолета Шахед 131 и 136, изстреляни от посока Приморск-Ахтарск (Краснодарски край).

Украинското южно оперативно командване съобщи, че руските сили са се опитали да ударят зърнения терминал в Одеска област и че два дрона са ударили административна сграда на пристанищно съоръжение. Говорителят на Украинското южно оперативно командване Наталия Хуменюк заяви, че руските сили са атакували пристанищната инфраструктура, за да провалят сделката за Black Sea Grain.


Това анализира в дневния си доклад за фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Кремъл би взел "подходящи" мерки в очакване на разширяване на НАТО

Ударите на Русия с дронове по пристанищната инфраструктура също съвпадат с първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и вероятно имат за цел да обезсърчат членовете на НАТО да предоставят повече военна помощ на Украйна. Русия може да заплашва черноморската сделка за зърно, за да съобщи на първоначалния посредник на сделката, турския президент Реджеп Ердоган, че неотдавнашното му изявление в подкрепа на членството на Украйна в НАТО и връщането на петимата украински командири на Азовстал на 7 юли не е останало незабелязано и е оценен от Кремъл.

Германия и Франция обещаха да предоставят на Украйна повече оръжейни системи на 11 юли. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че Германия ще предостави на Украйна две пускови установки за противовъздушна отбрана Patriot, 40 бойни машини на пехотата Marder, 25 Основни бойни танкове Leopard 1A5 и пет бронирани евакуационни машини Bergepanzer 2 за неопределен период от време.

Съобщава се, че Франция ще изпрати на Украйна ракети Storm Shadow. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е решил да изпрати на Украйна оръжия, за да позволи на украинските сили да нанесат дълбоки удари. "Ройтерс" съобщи, че френски дипломатически източник е казал, че Франция ще предостави на Украйна около 50 ракети SCALP (френското име на ракетите Storm Shadow) с обсег от 250 км.

Коалиция от 11 държави подписа меморандум с Украйна, очертаващ условията за обучение на украински пилоти на самолетите F-16 на срещата на върха на НАТО през 2023 г. във Вилнюс на 11 юли. Украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви на 11 юли, че 11 държави партньори са подписали меморандум за условията на коалицията да обучава украински пилоти на F-16. Резников отбеляза, че програмата за обучение може да включва други типове бойни самолети и изрази благодарност на Дания и Холандия за тяхното "изключително лидерство" в процеса.

Но не подкрепят искането на Украйна за крилати ракети с голям обсег Taurus

Реакциите на Кремъл и руските блогъри на първия ден от срещата на върха на НАТО бяха относително мрачни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази предвидимо мрачна гледна точка на първия ден от срещата на върха на НАТО, като се оплака, че срещата има "изразен антируски характер". Песков повтори шаблонната реторика как продължаващата помощ на Запада за сигурността на Украйна и обещаното бъдещо членство на Украйна в НАТО ще доведат до тежки последици.

Руските блогъри изразиха общо недоволство от новите доставки на оръжия за Украйна, но не изразиха никакви сериозни реакции към момента на тази публикация.

Блогърите вероятно чакат основните събития, които ще се случат на втория ден от срещата, когато украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се опита да представи украинската контраофанзива като неуспешно усилие. На 11 юли той неправдоподобно заяви, че украинските сили са загубили 26 000 военнослужещи и 1244 танка и бойни машини на пехотата от началото на контранастъпателните операции на 4 юни.

Шойгу също се опита да представи възможните украински усилия за блокиране в Южна Украйна като също толкова неефективни, като заяви, че руската противовъздушна отбрана е прихванала 176 ракети HIMARS и 27 крилати ракети Storm Shadow от началото на контранастъплението.

Русия е готова да отговори, ако Украйна използва касетъчни боеприпаси

ISW оценява, че докладите на руското МО за украинските загуби вероятно са силно завишени и дори руски блогъри наскоро обвиниха МО, че брои ударите по вече повредени и унищожени превозни средства като нови загуби на украинско оборудване.

Реториката на Шойгу за украинското контранастъпление противоречи значително на медийните насоки на Кремъл, инструктиращи руските държавни медии да не омаловажават контранастъплението или да преувеличават руските успехи.

Шойгу може все повече да игнорира установените насоки на Кремъл за отразяване на контранастъплението в подновени усилия да представи Министерството на отбраната като ефективен мениджър на войната в Украйна след бунта на групата "Вагнер".

Украинските сили проведоха контранастъпателни операции на най-малко три сектора на фронта на 11 юли и постигнаха успехи в някои райони. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават настъпателните операции в мелитополското (западната част на Запорожка област) и Бердянск (граничната зона на Запорожка област и Донецка област), а говорителят на украинската Източна групировка на войските полковник Сергей Череватий заяви, че украинските сили продължават контранастъпателните операции около Бахмут.

Геолокирани кадри, публикувани на 10 юли, показват, че украинските сили са напреднали североизточно от Роботине (15 км южно от Оригов).

Руски блогър също твърди, че украинските сили са установили контрол върху нови позиции северозападно от Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) и са напреднали до 1,5 км близо до Роздоливка (19 км североизточно от Бахмут).

Съобщава се, че украински ракетен удар Storm Shadow е убил заместник-командващия на руския Южен военен окръг (ЮВО) генерал-лейтенант Олег Цоков на командния пункт на 58-ма общовойскова армия (САА) в окупирания Бердянск, Запорожка област.

Руски блогъри и украински източници съобщиха за смъртта на Цоков на 11 юли, а потребители в социалните мрежи съобщиха, че според предварителната информация Цоков е загинал при удар в местен хотел.

Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов публикува кадри, показващи уж резултат на украинските ракетни удари по Бердянск, но не предостави никаква информация относно смъртта на Цоков.

Преди това Цоков беше ранен по време на украински удар по Сватово, Луганска област, в края на септември 2022 г., когато командваше 144-та мотострелкова дивизия от 20-та общовойскова армия на Западния военен окръг (ЗВО).

Руски генерал е убит в Украйна с ракета Storm Shadow
Руски генерал е убит в Украйна с ракета Storm Shadow

Информация от руски Tелеграм канали

Съобщава се, че началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов е уволнил командира на 58-а ГВА генерал-майор Иван Попов, след като изрази опасенията си относно необходимостта от ротации на войските в западната Запорожка област на фона на украинските контраофанзиви.

Източник, свързан с руските служби за сигурност, твърди, че Попов е уведомил Герасимов, че елементи от 58-а CAA, които се опитват да предотвратят украинското настъпление в западната Запорожка област, се нуждаят от ротация, след като са се сражавали дълго време и са понесли значителни загуби .

Герасимов обвини Попов в тревога и изнудване на руското военно командване. Източникът добави, че Герасимов уволни Попов и го изпрати на предни постове, след като Попов заплаши да се обърне към Путин с жалбата си. Друг руски източник, който изглежда е в контакт с руските сили в окупираната Запорожка област, заяви, че неговите източници са потвърдили уволнението на Попов, след като той е повдигнал въпроса за липсата на ротации в Полошки район на фронтовата линия на Оригов.

Тези доклади, ако са верни, може да подкрепят предишните оценки на ISW, че на руските сили липсват оперативни резерви, които биха им позволили да извършват ротации на персонала, отбраняващ се срещу украинската контраофанзива, и че руските отбранителни линии може да са крехки.

Неизвестен уби заместник-ръководителя по мобилизацията на град Краснодар капитан Станислав Ржицки на 10 юли. Руските медии съобщават, че неизвестен е прострелял няколко пъти Ржицки в Краснодар и след това е избягал от местопрестъплението.

Началникът на Генщаба изслуша доклад за украински атаки в Русия

Беларуското министерство на отбраната (МО) обяви на 11 юли, че подготвя неуточнени полигони за руски войски за съвместно обучение в рамките на комбинираната руско-беларуска регионална групировка на силите в близко бъдеще.

Министерството на отбраната заяви, че руските сили в Беларус са завършили предишната си бойна ротация през юни 2023 г. ISW по-рано съобщи, че оценката на украински официални лица за броя на руските военнослужещи, обучаващи се в Беларус, се е увеличила между началото на юни и началото на юли, след като първоначално е намаляла през пролетта на 2023 г.

Министерството на отбраната на Беларус също съобщи, че беларуските сили ще си сътрудничат с неуточнени сили на групата "Вагнер" за обучение в Беларус. Което показва, че беларуските власти все още очакват някои сили на да бъдат разположени в Беларус в близко бъдеще.

ISW по-рано съобщи, че статусът на реорганизацията на Wagner Group и евентуалното пренасочване към Беларус може да не стане ясен до есента на 2023 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чий болен мозък роди този падсвил, предназаначен за други болни мозъци, обилно наторени с русофобия. Споделени мокри сънища и геройски закани, в тесен и безопасен кръг от съмишленици. Какъв ли когнитивен дисонанс ще предизвика у вас, болезненият сблъсък с реалността, когато Русия завземе половината Украйна, а украинците с песни и танци, след референдум одобрят присъединаването. Слава на Русия.

12.07.2023 13:32:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.