• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Катастрофата е близо: Какво ще се случи след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа

Катастрофата е близо: Какво ще се случи след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа

/КРОСС/ Експлозията на водноелектрически язовир засегна гражданската инфраструктура на няколко региона на Русия и Украйна. Нивото на водата в Днепър се променя. За случилото се пише Захар Андреев в материал на РИА Новости.

Нощна експлозия

На 6 юни около 2:00 ч. горната част на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа се срути поради обстрела на украинските въоръжени сили. Администрацията на градския район Новокаховка пояснява: ударът е бил нанесен от украинската реактивна система за залпов огън „Олша". Започва неконтролирано изтичане на вода.

Въпреки това Зеленски обвини Русия, че е взривила язовира. И свика заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Реакцията на Запада е смесена. Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел също обвини Москва. Германското издание на "Билд" излезе онлайн със следното заглавие: "Русия взриви огромен язовир в Украйна". Час по-късно формулировката беше коригирана, правейки я неутрална. Британското външно министерство заяви, че се въздържа от всякакви оценки.

Последиците от обстрела на Каховската водноелектрическа централа от въоръжените сили на Украйна. Видео в стоп-кадър - РИА Новости, 1920 г., 06.06.2023 г.

„Говорим за умишлен саботаж от украинска страна", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Въоръжените сили на Украйна многократно обстрелваха Каховската водноелектрическа централа, включително язовира. През ноември 2022 г. язовирът е бил ударен, както съобщиха местните власти, от американския MLRS Himars. Месец по-рано Москва призова Съвета за сигурност на ООН да предотврати разрушаването на язовира.

Военен аспект

Във военен смисъл в тази ситуация има както плюсове, така и минуси и за двете страни в конфликта, смята военният експерт Дмитрий Корнев.

„Увеличаването на ширината на Днепър прави невъзможни или поне значително усложнява десантните операции на Въоръжените сили на Украйна", обяснява той. „Освен това, ако имаше предмостия в завоя на реката, които бяха превзети от украинските сили за специални операции, тогава те вероятно трябваше да се евакуират.

От друга страна, на левия бряг на реката имаше руски укрепени райони, които попадат в зоната на наводнение.

Изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо увери, че водният поток в резултат на експлозията е „голям, но не критичен". „Това няма да попречи на военните да защитават левия бряг", подчертава той.

„Вземете хранителни стоки за три дни"

Общо до 40 000 цивилни се озоваха в зоната на бедствието на десния и левия бряг. И двете страни се евакуират. Отделни участъци са изолирани - отмити пътища. Все още няма информация за жертвите.

"Има заплаха от катастрофално наводнение на териториите на Новокаховское, Голопристански, Алешкински райони. Населението трябва да събере необходимите лични вещи, документи, храна за три дни, питейна вода, да спре газта и водата", каза Владимир Рогов, председател на движението "Ние сме заедно с Русия", в съобщение на Министерството на извънредните ситуации.

В района на Херсон „полята по крайбрежието са отнесени, мирната инфраструктура е нарушена", съобщава Салдо. В самата Нова Каховка бяха наводнени централните райони.

В Кривой Рог налагат ограничения на водата. В жилищните сгради има достатъчно налягане само за първия или втория етаж. Около 70 процента от градското потребление се осигурява от язовир Каховка.

В Днепър (бивш Днепропетровск) и Запорожие реката стана плитка - до 12:00 часа московско време нивото падна с десет метра.

Крим още не е пострадал. Складовете на полуострова са пълни на 80 процента, казва Сергей Аксьонов, ръководител на региона.

„Водовземното устройство на Севернокримския канал се намира в Каховското водохранилище. Възможно е да възникнат проблеми поради плиткообразуване", обясни за РИА Новости Анатолий Копачевски, експерт по водоснабдяване и канализация.

Запорожката АЕЦ пести вода

Според генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси нивото на водата в охладителния резервоар на АЕЦ сериозно е намаляло. Останалото ще се изразходва за няколко дни.
Но наблизо има резервен басейн. Тъй като реакторите на ЯЕЦ вече са изключени, това ще продължи "няколко месеца".

Според МААЕ всички консуматори на вода в централата, които не са свързани към системите за охлаждане на ЯЕЦ, са изключени от съображения за икономия.

Последиците от обстрела на Каховската водноелектрическа централа от въоръжените сили на Украйна. Видео в стоп-кадър - РИА Новости, 1920 г., 06.06.2023 г.

В Киев казват, че наводняването на територията няма да попречи на "офанзивата"

Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на Росенергоатом, твърди, че няма заплаха за атомната електроцентрала. Басейните за охлаждане на отработено ядрено гориво са затворена система без пряк изход към околната среда, включително резервоара Каховка.

„Има няколко алтернативни източника за попълване на тези басейни", каза той.

В градския район Новокаховск се прогнозира, че водата ще продължи да се покачва още три дни. И след това постепенно слезте. След това ще оценят щетите и ще започнат отстраняване на последствията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако няма външна помощ на Украйна с военни и други средства войната отдавна да е приключила. И на тези, които оказват помощ им е ясно, че Украйна не може да победи. Тогава за какво се наливат средства в нея?

09.06.2023 10:22:32

Анонимен

Протестът на украинската организация пред руското посолство, заради разрушената язовирна стена трябва да се пренесе пред Парламента, защото това е в резултат на помощта, която се оказва на водената войната в Украйна. Какъв е статутът на тези украински организации и искали ли са разрешение от Общината. Общината да се обяви ако е дала разрешение, за да се приобщи и тя към тази мисия.

09.06.2023 10:16:37

Анонимен

Кой е извършил това е второстепенен въпрос. Показател е, че е престъпление да се поддържа тази разрушителна война от вън. Това се отнася и до българските депутати.

08.06.2023 16:45:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.