• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Bloomberg: „Контранастъплението“ започна, а украинските танкове попълват списъка с бойните загуби

Bloomberg: „Контранастъплението“ започна, а украинските танкове попълват списъка с бойните загуби

/КРОСС/ Съюзниците доставиха на Украйна бойни машини за милиарди долари и сега чакат военни успехи, пише Bloomberg. Западните спонсори биха искали да вярват, че парите не са похарчени напразно, но предоставеното оборудване вече започна да попълва списъците със загуби.

Нови украински танкове и бойни машини по стандартите на НАТО се появяват на бойното поле, докато военните анализатори казват, че Киев започва дългоочаквано контранастъпление.

Произведените в Германия танкове Leopard и американските бойни машини Bradley, които напредват към град Токмок в Южна Украйна, се появиха на снимки, публикувани от руски военни блогъри, които изглеждат истински. Това заявиха от Osint Defender, онлайн група, която събира разузнавателна информация от свои източници. Групата съобщи, че е геолокирала изображенията и ги е проверила за фалшификация.

Кадрите са взети от видеоклип на руското министерство на отбраната, показващ конвой от превозни средства, които участват в битка, и поне една от тях е унищожена. Oryx, друга онлайн група, която каталогизира загубите на бойни машини от двете страни, показа първия унищожен танк Leopard 2A4.

„Украинската контраофанзива започна", каза Бен Бари, старши сътрудник по сухопътни операции в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания. От 4 юни украинските войски започнаха атака по линията на съприкосновение. „Те са насочени към това да удържат руските сили на място и да изкарат техните слаби места."

Украйна очаква тази кампания да изтласка руските войски от по-голямата част от нейната територия, да консолидира подкрепата сред своите съюзници и да предотврати натиска от някои столици за започване на мирни преговори, които ще изискват определени отстъпки от Киев. Американските и европейските правителства предоставиха на украинската армия оръжия и военни инструктори на стойност десетки милиарди долари за подготовка за офанзивата. В рамките на тази офанзива Въоръжените сили на Украйна трябва да нанесат удари по руските въоръжени сили, които от месеци укрепват отбранителните си позиции.

Според високопоставен европейски служител остава неясно дали започналите украински операции са основният удар или опит да се намерят слабости в руската отбрана.

Украинските сили постигнаха известен напредък на юг тази седмица, но загубите на ВСУ са значителни, каза служителят при условие за анонимност. Очаква се Киев да се опита да раздели на две контролираната от Русия зона, като прекъсне жизненоважни линии за доставки за руската армия в Крим.

"Контраофанзивата е малко вероятно да се развие като една широкомащабна операция", каза Институтът за изследване на войната (ISW) в четвъртък. "Най-вероятно тя ще се състои от много операции на различни места и с различна интензивност, които ще се проведат в продължение на много седмици." Мозъчен тръст във Вашингтон заяви, че украинските загуби може да са най-големи в първия етап.

Все още някои руски военни блогъри продължават да твърдят, че властите в Москва не признават успехите на Украйна.

Началникът на руския щаб Валерий Герасимов докладва на президента Владимир Путин в четвъртък, че украинските сили, с размер около бригада, са атакували руски позиции през нощта, но не са успели да пробият руската отбрана, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

По-рано тази седмица министерството публикува видеозапис, с който твърди, че руски хеликоптери унищожават танк Leopard, въпреки че по-късно независими анализатори казаха, че това е някакъв вид селскостопанско оборудване.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза в четвъртък, че се водят боеве на юг и близо до източния град Бахмут, но не предостави допълнителна информация.

Разполагането на голям брой танкове Leopard и Challenger 2 или бойни машини на пехотата като Bradleys и German Marders, които Украйна получи от декември, би сигнализирало за началото на контранастъпление, каза Бари от IISS.

Той каза, че докладите на руски военни блогъри от близо до Токмок също предполагат, че поне една от новосформираните и завършени украински щурмови бригади вече е в действие.

„Русия планира да участва в линейни отбранителни битки от окопи, използвайки курсове с препятствия, оттегляйки се към по-дълбоки отбранителни позиции под огневи натиск", каза Бари. „Ключовата неизвестност е размерът на действителните руски сили, които могат да отговорят на украинските удари, за да блокират тях и да контраатакуват украинските въоръжени сили.

Украйна е сформирала около девет щурмови бригади за контранастъпление.

„Всичко тепърва започва, каза в Telegram канала на Министерството на отбраната Иван Попов, командващ 58-ма армия, и ние сме готови.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да бе, ще задръстят всичко с железа, после само нашият манго може да се справи.

13.06.2023 21:00:22

Анонимен

На картинката западни танкове купчина желязо за скрап.

13.06.2023 09:44:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.